• 60 päivän avokauppa
  • Lähetetään 1-2 työpäivän kuluessa
  • Turvallista kauppaa
  • Pienin toimitettava tilaus on 20 €

Suosikkini

Lataa lisää tuotteita

Madotus ja rokotus

Hevosella kuuluu olla suolistossa suolistoloisia, eikä täysin madottomia hevosia ole. Jos suolistoloisia kuitenkin on hevosen suolistossa liikaa, se saattaa sairastua. Suolistoloiset voivat merkittävästi vaikuttaa etenkin varsojen ja nuorten hevosten terveyteen. Vanhemmilla hevosilla on usein jo jonkinasteinen immuniteetti matoja vastaan. Jotta tietäisit onko hevosellasi matoja/suolistoloisia, voit lähettää ulostenäytteen tutkittavaksi laboratorioon. (esim. Ellab, Kolla masken)


Paras aika lähettää lantanäyte on huhti-toukokuu. Tällöin mahdollinen madotus ehditään tehdä ennen kuin hevonen päästetään laitumelle ja matojen leviäminen estyy. Jos hevosellasi todetaan matotartunta, voit myös antaa sille matolääkkeen toistamiseen noin 14 päivän kuluttua ensimmäisestä madotuksesta. Toinen hyvä ajankohta näytteen otolle on syys-lokakuu ennen kuin hevoset siirtyvät pois laitumilta.


Keskustele madotuksesta eläinlääkärin kanssa, joka mielellään tekee koko tallille madotussuunnitelman. Madotussuunnitelma ottaa huomioon myös sen että jotkut matokannat ovat muodostamassa lääkeresistenssin tiettyjä matolääkkeitä kohtaan.

Hevosen tavallisimmat sisäloiset

  • Suolinkaiset. Elää hevosen ohutsuolessa ja aiheuttaa yleisimmin ongelmia varsoille ja nuorille hevosille. Vaikuttaa haitallisesti varsan kasvuun ja voi aiheuttaa suolitukoksia ja ähkyä. Varsat tulisi madottaa 8 ja 16 viikon ikäisinä.
  • Isot sukkulamadot, ovat melko harvinaisia Suomessa mutta voivat lähteä vaeltamaan suolesta ja aiheuttaa monia ongelmia kuten verisuonitukoksia ja vakavia ähkyjä.
  • Pienet sukkulamadot ovat yleisin aikuisten hevosten matotyyppi. Hevonen saa tartunnan syömällä toukkien saastuttamaa ruohoa. Toukat kulkeutuvat suolistoon ja suoliliepeen verisuoniin aiheuttaen mm. Tulehdusmuutoksia verisuoniin. Seurauksena hevonen voi saada voimakkaita kipukohtauksia.
  • Heisimadot. Hevonen saa heisimatoja syömällä toukkamuotoa kantavan punkin. Suurina määrinä heisimadot voivat aiheuttaa ähkyoireita. Heisimadon munat eivät näy lantanäytteessä joten suositus olisi madottaa kaikki hevoset kerran vuodessa näihin toimivalla matolääkkeellä.

Tavallisimmat rokotukset

Influenssa

Hevosinfluenssa jaetaan kahteen eri tyyppiin, A1 ja A2. Näitä esiintyy jatkuvasti koko vuoden ympäri ja ovat erittäin tarttuvia. Oireet ovat korkea kuume, yskä ja vuotoa nenästä. Hevonen tulee rokottaa influenssaa vastaan. Kilpailtaessa vaatimuksena on ajan tasalla oleva rokotus. Tarkista kuinka usein hevonen tulee rokottaa sekä eläinlääkäriltä että kilpailusäännöistä.

Jäykkäkouristus

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa bakteeri, jota esiintyy maaperässä. Haavainfektio syntyy useimmiten pistohaavaan joko kaviossa tai muualla hevosessa. Jäykkäkouristus on hermomyrkyn aiheuttama vakava sairaustila, jonka ensioireena on lihasjäykkyys ja hengityslihasten halvaantuminen. Sairastuneiden hevosten kuolleisuus on hyvin korkea ja siksi rokotus on erittäin suositeltavaa.

Botulismi

Jos ruokit hevostasi esikuivatulla säilöheinällä tai säilöheinällä, voit rokottaa hevosesi botulismia vastaan, mutta tarkista eläinlääkäriltä mitä hän suosittelee. Clostridium botulinum on bakteeri joka tuottaa hermomyrkkyä botulinumtoksiinia, joka on voi olla kohtalokas hevoselle. Tämä bakteeri voi kasvaa paalissa jos siihen on joutunut multaa tai kuolleita eläimiä. Tämä asettaa heinäntuottajille suuria haasteita sadonkorjuuseen, jotta sadosta saataisiin laadukas.


Voit lukea lisää hyödyllistä tietoa esim. osoitteista;

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.