Lataa lisää tuotteita
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Hagelstamintie 31
015 20 Vantaa
Sähköposti: asiakaspalvelu@hooks.fi
Puhelin: 09-231 340 40 (pvm/mpm)
BOM!
Webbläsaren du använder är diskad.
Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:
Google Chrome, Safari, Firefox eller Microsoft Edge.
Ratsastuskypärissä voi olla erilaisia turvamerkintöjä, esimerkiksi EN1384, PAS 015, Snell tai VG1.01040.
\\r\\nHööks myy ainoastaan hyväksyttyjä kypäriä.
\\r\\nEU:n kypärästandardi EN 1384 on poistumassa, ja uusi merkintä on kehitteillä. Siihen asti EU:ssa käytetään väliaikaista VG1 01.040 -standardia.
\\r\\nUusi väliaikainen standardi ja vanha standardi eroavat toisistaan ennen kaikkea kolmen ominaisuuden osalta:
\\r\\nVielä ei tiedetä, milloin uusi standardi julkaistaan. Äskettäin on kuitenkin julkaistu ehdotus, joka on parhaillaan lausuntokierroksella.
\\r\\nEU:ssa saa myydä kypäriä, joissa on EN 1384 -merkintä, jos ne on valmistettu ennen 4.11.2014. Tällaista kypärää saa käyttää ratsastuksessa ja kilpailuissa. Kilpailusäädökset muuttuvat kuitenkin 31.12.2017. Sen jälkeen EN 1384 -standardin mukaista kypärää ei saa enää käyttää kilpailuissa, vaan kypärässä on oltava VG1-, PAS015- tai Snell-merkintä tai uusi standardi (jonka nimeä ei vielä tiedetä).
\\r\\nVakuutusyhtiöt eivät yleensä aseta erityisiä vaatimuksia kypärän tyyppihyväksynnälle, mutta asia kannattaa varmuuden vuoksi tarkistaa omalta vakuutusyhtiöltä.
\\r\\nRatsastuskouluilla voi olla erilaisia kypäräsääntöjä. Tiedustele asiaa omasta ratsastuskoulustasi. Suomen Ratsastajainliitto kuitenkin edellyttää, että sen järjestämissä ratsastus- ja ajotapahtumissa käytetään voimassa olevat vaatimukset täyttävää kypärää.
\\r\\nLainsäädäntö ei vaadi kypärän käyttöä yksityisessä ratsastuksessa, mutta kypärää kannattaa kuitenkin ilman muuta käyttää.
\\r\\nTV-tohtori Göran Sjönell (Agrian mukaan) kertoo aivovammoista:
\\r\\n\\\"Aivovammoja ei voi korjata, toisin kuin muihin elimiin tulevia vaurioita. Lääkärit pystyvät suorittamaan vaativiakin leikkauksia ja poistamaan tai korvaamaan monia vaurioituneita elimiä, mutta aivoja ei voi korjata ennalleen. Lievästäkin kallovammasta voi olla haittaa koko loppuelämän. Siksi on tärkeää suojata pää kypärällä.\\\"
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:231.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:231.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:231.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/ratsastajan-varusteet/tietoja-ratsastuskyparan\":{\"id\":\"hooks-academy/ratsastajan-varusteet/tietoja-ratsastuskyparan\",\"path\":\"/hooks-academy/ratsastajan-varusteet/tietoja-ratsastuskyparan\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:232\":{\"id\":232,\"name\":\"Ratsastusvarusteet ja ratsastusvaatteet\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/ratsastajan-varusteet/ratsastusvarusteet-ja-ratsastusvaatteet\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"Kun olet menossa ratsastamaan, on tärkeää valita oikeat perusvarusteet ja tärkeät turvavarusteet, joiden tehtävä on suojata sinua mahdollisen onnettomuuden sattuessa. Hevos- ja ratsastusurheiluun liittyy toisinaan joitain riskejä, mutta voimme tehdä paljon lievittääksemme onnettomuuksia ja vammoja. Hevosenkäsittelyn ja hevosen ajatusmaailman oppiminen on yksi tapa, ja oikeiden turvavarusteiden valinta on toinen tapa. Uusimpien ja ratsastukseen erityisesti tarkoitettujen varusteiden hankinta ei ole välttämätöntä ratsastuksen harrastamiseksi, mutta monesti se tekee ratsastuksesta mukavampaa.
\\r\\nRatstastussaappaat vai ratsastuskengät? Lue lisää täältä
\\r\\nKypärät – lue lisää kypäristä täältä
\\r\\nTurvaliivit – lue lisää turvaliiveistä täältä
\\r\\nAloitamme lähimpänä vartaloa. Oikeiden alusvaatteiden valinta voi todella vaikuttaa siihen, että ratsastuksesi sujuu paremmin. Naisena sinulle on tärkeää että käytät hyviä urheilurintaliivejä, sillä ne säästävät sekä rintojasi, että selkääsi. Alushousujen ja pitkisten on hyvä olla saumattomia, jotta ne eivät hierrä, kun istut satulassa.
\\r\\nRatsastuksessa ja tallitöissä tulee helposti kuuma, tästä syystä on hyvä valita yläosaan jonkinlainen tekninen paita lähimmäksi vartaloa. Näin kosteus siirtyy tehokkaasti pois iholta, jolloin et palele niin herkästi. Myös puserossa tai takissa on hyvä olla kosteutta siirtävä ominaisuus, niin että pysyt kuivana ja lämpimänä. Käytä mielellään pehmeitä ja joustavia vaatteita, jotka eivät estä liikkumista ja antavat mahdolliselle valmentajallesi paremmat mahdollisuudet nähdä kuinka istut hevosen selässä. Jos takissasi on huppu, on hyvä jos se voidaan irrottaa. Näin vältyt esimerkiksi onnettomuudelta, jossa huppu esim. tarttuisi oksaan maastossa ratsastaessasi.
\\r\\nRatsastushousujen tulee istua hyvin, jolloin hankaumien riski pienenee. Materiaalista riippuen, ne saattavat myös parantaa istuntaasi. Ratsastushousut ovat tavallisia housuja hieman tiukemmat, jotta niistä ei synny turhia hankaumia aiheuttavia vekkejä. Ratsastushousujen saumat tulee olla sellaisissa paikoissa, että ne eivät häiritse. Ratsastushousuissa käytetään erilaisia materiaaleja esim. puuvillaa, polyesteriä, micropolyamidia ja elastaania.
\\r\\nRatsastushousut voivat olla kokopaikkaiset, polvipaikkaiset tai kokonaan paikattomat. Kokopaikkaiset antavat yleisesti ottaen paremman pidon satulassa, kun taas moni kokee että polvipaikkaisissa tai paikattomissa pääsee syvemmälle satulaan. Nämä ovat täysin mielipideasioita.
\\r\\nRatsastushousut on alun perin kehitetty käytettäviksi ratsastussaappaiden kanssa, mutta tänä päivänä niitä käytetään myös ratsastuskenkien ja minichapsien tai saappaanvarsien kanssa. Jos sinulla on jodhpurratsastushousut, niitä käytetään ratsastuskenkien kanssa. Jodhpurratsastushousun lahje on nimittäin suorempi ja leveämpi ja usein niissä on myös kuminauha, joka laitetaan jalan alle estämään lahjetta nousemasta ylös ratsastettaessa.
\\r\\nOn myös olemassa erilaisia päällyshousuja, jotka suojaavat ja pitävät sinut puhtaana, kuivana ja lämpimänä. Chapsit ovat käytännölliset ja helpot laittaa ratsastushousujen päälle. Voit jopa riisua ne hevosen selässä. Useimmat chapist ovat valmistettu mokka- tai nappanahasta, mutta myös vedenpitävästä materiaalista valmistettuja chapseja on tullut markkinoille ja ne toimivat erinomaisesti sateella.
\\r\\nTalvella voit käyttää ratsastustoppahousuja, jotka voi pukea ratsastushousujen tai thermolegginsien päälle. Ratsastustoppahousujen etu tavallisiin toppahousuihin verrattuna on, että niissä useimmiten on pitkät vetoketjut lahkeiden ulkosyrjässä, jotka helpottavat pukemista ja riisumista. Lisäksi näistä löytyy myös usein kokopaikka, jotta pito satulaan olisi parempi.
\\r\\nKäsineiden käyttö hevosten kanssa ja tallissa työskenneltäessä on paras tapa suojata käsiä. Käteen saattaa helposti tulla ”palovammoja” riimunnarusta jos hevonen esim. yrittää riistäytyä sitä taluttaessa. Käytä mahdollisimman notkeita käsineitä. Talvella kolmensormen käsineet ovat hyvä valinta ratsastukseen.
\\r\\nJoskus ratsastaessa apuvälineet kuten kannukset ja raippa ovat tarpeen. Kannuksia ja raippoja löytyy erikokoisia ja –mallisia, jotta jokaiselle löytyisi sopivat. Muista aina, että kannuksia tai raippaa ei tule käyttää hevosen rankaisemiseksi, vaan apujen tehostamiseksi. Muista aina tarkistaa kilpailusäännöistä, mitkä säännöt pätevät, jos olet menossa kilpailuihin.
\\r\\nTurvavarusteita ei koskaan saa jättää aurinkoon tai auton hattuhyllylle, sillä auringonvalo voi vaikuttaa varusteen materiaaliin haitallisesti.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/ratsastajan-varusteet/ratsastusvarusteet-ja-ratsastusvaatteet\":{\"id\":\"hooks-academy/ratsastajan-varusteet/ratsastusvarusteet-ja-ratsastusvaatteet\",\"path\":\"/hooks-academy/ratsastajan-varusteet/ratsastusvarusteet-ja-ratsastusvaatteet\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:233\":{\"id\":233,\"name\":\"Ratsastussaappaat vai -kengät\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/ratsastajan-varusteet/ratsastussaappat-vai-kengat\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"On makuasia valitseeko ratsastussaappaat vai ratsastuskengät. Ratsastussaappaita löytyy suuri määrä eri malleja eri käyttötarkoituksiin. Ratsastusta aloittaessa ei ehkä halua heti sijoittaa paljoa rahaa varusteisiin ja silloin kumiset tai tekonahkaiset saappaat voivat olla hyvä vaihtoehto. Myös lapsille, joiden jalka kasvaa, voi ola hyvä hankkia edullisemmat kumiset ratsastussaappaat. Lisäksi kumiset saappaat kestävät paremmin kosteutta, eivätkä vaadi niin paljon hoitoa kuin nahkaiset saappaat.
\\r\\nRatsastussaappaiden eri malleja
\\r\\nSaapasmallin valinta riippuu siitä, mistä mallista pitää ja mikä tuntuu mukavimmalta jalassa. Mikäli kilpailee ja on suuntautunut tiettyyn lajiin, voi tällä olla merkitystä saapasvalinnassa. Kouluratsastussaappaat ovat usein jämäkämmät ja suoremmat varresta, ja niissä saattaa olla vetoketju säären sisäpuolella. Este- ja yleissaappaat ovat usein pehmeitä ja taipuisia, ja niissä on usein vetoketju takana ja nyöritys edessä. Kun valitset saapasta, huomioithan, että saappaan varsi \\\"laskeutuu\\\" hieman käytössä, eli ei kannata valita liian lyhyttä vartta. Mikäli varsi tuntuu alkuun hieman liian pitkältä, voit alkuun käyttää kantakiilaa, jotta et saa hiertymiä polvitaipeeseen.
\\r\\nRatsastussaappaat antavat paremman tuen pohkeelle verrattuna ratsastuskenkään, mutta mikäli haluaa käyttää kenkää, voi sitä käyttää gaitersin kanssa ja saada saapasta muistuttavan ulkonäön. Etuna on yleensä edullisempi hinta ja voi löytää täydellisesti jalkaan ja pohkeeseen sopivan yhdistelmän.
Talviaikaan, kun käytetään paksupohjaisempia ja leveämpiä kenkiä, voi olla tarpeen vaihtaa isompiin jalustimiin, jotta jalka ei onnettomuustilanteessa jäisi kiinni jalustimeen.
Huomioithan, että ratsastussaappaita ja ratsastuskenkiä ei ole tarkoitettu tallitöihin, sillä pohjat, saumat ja vetoketjut eivät ole suunniteltu siihen rasitukseen, jota lanta, virtsa ja kuivikkeet aiheuttavat.
Tallitöihin sopii paremmin tukevat kengät, joissa on paksu pohja. On olemassa myös turvakenkiä, joissa on teräksinen kärkivahvike, jotta hevonen ei kengän päälle astuessaan vahingoittaisi jalkojasi. On olemassa myös kenkiä ja saappaita, joissa pohja on vahvistettu virtsaa ja kemikaaleja vastaan, ja josta esim. naula ei mene läpi, mikäli sattuisit astumaan päälle.
Kun pukeudut huolellisesti, varmistat miellyttävän ratsastuslenkin tai tallityöskentelyn säästä tai vuodenajasta riippumatta. Emme tietenkään voi vastata siitä, millä tuulella hevosesi on, mutta asianmukainen vaatetus estää sinua palelemasta tai hikoilemasta. Pyysimme vaatesuunnittelija Ann-Therese Helgessonilta vinkkejä pukeutumiseen eri sääoloja varten.
\\r\\n✓ Ratsastushousut ehkäisevät hankaumia. Voit käyttää omien mieltymystesi mukaan joko koko- tai puolipaikkaisia, silikonipainatuksin varustettuja tai paikattomia ratsastushousuja. Kannattaa panostaa teknistä materiaalia oleviin housuihin, jotka hylkivät likaa ja vettä, kuivuvat nopeasti ja kestävät uv-säteilyä. Jos käytät ratsastuslegginsejä, niiden pitää olla mukavat eikä niissä saa olla häiritseviä saumoja.
\\r\\n✓ T-paita, pikeepaita, ilmava paita, tekninen materiaali vai neule? Tee valinta sen mukaan, missä ja miten ratsastat. Metsässä ratsastettaessa oksat voivat raapia, joten pitkähihainen pusero suojaa parhaiten.
\\r\\n✓ Sade kuuluu valitettavasti kesään. Jos siirryt vain tallista maneesiin, sadeviitta riittää, mutta metsäretkeä varten on mukavampi pukeutua sadetakkiin.
\\r\\n✓ Ohuet kesäkäsineet suojaavat käsiä ja antavat pitävämmän otteen ohjista.
\\r\\n✓ Ilmastoitu kevytkypärä ei ole liian kuuma auringonpaisteessakaan.
\\r\\n✓ puhelin kulkee kätevästi mukana vyölaukussa, kun puet Kuumana päivänä päällesi vain t-paidan ja ratsastushousut. Käytännöllistä ja mukavaa!
\\r\\n✓ Ja viimeiseksi, valitse jalkaasi hyvin istuvat ratsastussaappaat, jodhpurit tai chapsit.
\\r\\nKerrospukeutuminen on paras ratkaisu, kun haluat välttää hikoilemisen tai palelemisen. Silloin voi aina lisätä tai vähentää vaatetta treenin aikana. Ratsastus on fyysisesti rasittava urheilulaji, jossa juuri kyseiseen ratsastusurheilulajiin suunnitellut, teknisistä materiaaleista valmistetut vaatteet ovat omiaan.
\\r\\n✓ Ratsastushousut ehkäisevät hankaumia. Voit käyttää omien mieltymystesi mukaan joko koko- tai puolipaikkaisia, silikonipainatuksin varustettuja tai paikattomia ratsastushousuja. Kannattaa valita talvikäyttöön tarkoitetut softshellhousut. Näiden joustavien housujen takaosassa on fleeceä ja sisäpinta on harjattu hengittävyyden parantamiseksi. Käytä alusasua, jos palelet herkästi.
\\r\\n✓ Monet tulevat ratsastustunnille pukeutuneina liiviin, mikrofleecetakkiin ja päällystakkiin. Liivin on oltava ohut mutta lämmin ja sivujen joustavaa materiaalia. Ohuen liivin ansiosta opettaja näkee, miten istut ja liikut satulassa.
\\r\\n✓ Jos ratsastat paljon ja haluat parantaa pohkeiden verenkiertoa, jotta ne eivät väsy ja jäykisty, voit käyttää kompressiosukkia. Ne myös ehkäisevät ratsastuksen jälkeistä särkyä. Haluan myös puhua villaisten sukkien puolesta. Villa on erinomainen materiaali ympäri vuoden käytettäväksi.
\\r\\n✓ Hanki tavalliset ratsastuskäsineet, jotka ovat joustavaa keinomateriaalia ja selkäpuoli pehmeää verkkoa, tai nahkakäsineet.
\\r\\n✓ Voit käyttää ratsastushametta treeneihin mennessäsi ja lämmittelyn aikana. Hame lämmittää reisiä, jotka kylmettyvät helposti.
\\r\\n\\r\\n✓ Hyvä ja kulutusta kestävä alusasu on ehdoton. Hanki myös fleecetakki tai neule sekä paksu takki. Jos esimerkiksi ratsastat käyntiä, sinun tulee kylmää tunnin ratsastuksen jälkeen, jos takki ei pidä lämpöä. Raskaassa intervalliharjoituksessa tai laukassa kuoritakki toimii hyvin kylmällä säällä, kun alle pukee riittävästi kerroksia.
\\r\\n✓ Haalari on lämmin vaihtoehto. Älä kuitenkaan pue liikaa päälle. Hikinen ja nihkeä olo ei tunnu mukavalta.
\\r\\n✓ Tuubihuivi estää erinomaisesti kylmän ilman pääsyn sisään takin kauluksesta. Voit pukea sen myös kypärän alle siten, että huivi peittää posket. Tuubihuivi on monipuolinen asuste tuulisella säällä.
\\r\\n✓ Paksut selkäpuolelta topatut käsineet suojaavat käsiä kylmältä ja antavat hyvän otteen ohjista.
\\r\\n✓ Jalat ovat erityisesti kylmettymiselle alttiina. Muista, että varpaita tulee aina pystyä liikuttelemaan, joten viisi paria sukkia ei ole ratkaisu ongelmaan. Varpaille on jäätävä tilaa. Käytä sen sijaan useampia villaisia sukkia ja villapohjallista. Myös reidet ovat talvella alttiina kylmettymiselle. Hanki siksi pitkä ratsastushame tai takki. Älä unohda toppahousuja ja korvalappuja.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/ratsastajan-varusteet/nain-pukeudut-ratsastusretkelle\":{\"id\":\"hooks-academy/ratsastajan-varusteet/nain-pukeudut-ratsastusretkelle\",\"path\":\"/hooks-academy/ratsastajan-varusteet/nain-pukeudut-ratsastusretkelle\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1424\":{\"id\":1424,\"name\":\"Kaikki mitä sinun tulee tietää ratsastushousuista\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/ratsastajan-varusteet/ryttarbyxans-a-o\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"Kaikilla ratsastushousuilla on oma yhdistelmänsä muotoilunsa, materiaalinsa ja toimivuudensa suhteen. Housujen istuvuus on kaikista tärkein ominaisuus. Housujen tulee olla mukavat päällä. Tämän takia sinun tulee sovittaa useita eri malleja ja varmistua siitä, että housut sopivat juuri sinun vartalollesi. Vaikka kaikki housut ovat joustavia, on niissä erilainen muotoilu. Hyvä vinkki on, että sinun tulee voida liikkua esteettömästi, koukistaa polvia ja kyykistyä helposti ratsastushousut jalassasi.
\\r\\nRatsastushousumme ovat valmistettu erilaisista materiaaliyhdistelmistä ja teknisistä materiaaleista, niin että voit valita parhaiten sopivat housut eri vuodenaikoja ja lämpötiloja huomioon ottaen. Housun matreiaalin tulee tuntua hyvältä päällä. Ota sitten selvää housjen materiaaliyhdistelmän eri ominaisuuksista. Joustaako housujen kangas 4 eri suuntaan, onko niissä erinomainen istuvuus joka antaa sinulle maksimaalisen liikkumavapauden. Mikäli valitset teknisen materiaalin, on kangas yleensä hengittävä ja likaa hylkivä, kuivuu nopeasti ja suojaa UV säteiltä.
\\r\\nJoissain malleissa on erityisiä ominaisuuksia. Softshell materaiaalista valmistetut ratsastushousumme ovat esimerkiksi sisäpuolelta lämmintä fleeceä. Tämä tekee tästä housusta suositun talviratsastushousun. Meiltä löydät myös korkeateknologisesta Icefil® materiaalista valmistettuja housuja. Tämä materiaali pitää sinut viileänä ja siirtää kosteutta hyvin pois iholta. Core Control Technology™, antaa erinomaisen tuen keskivartalolle (vatsanseutu ja selkä) ja Calf Fit System™ antaa pohkeille ja nilkoille tukea ja estää hankausta saappaissa.
\\r\\nValitse ominaisuudet sen mukaan, mitä tarvitset ratsastuksessa. Silikoni / PU ovat materiaaleja, jotka tarjoavat eri tavoin hyvän pidon riippuen siitä, mitä grippikuvioita housuissa ja mihin nämä kuviot on sijoitettu. Jos housut ovat kokopaikkaiset, ne voivat olla joko Daewoo- keinomateriaalia, tai silikoni / PU- painatuksella. Yleensä kokopaikkaiset housut antavat parhaan pidon satulassa, mutta tärkeintä on huomioida mikä sinusta itsestäsi tuntuu parhaalta, ja mikä parantaa juuri sinun ratsastustasi. Puolipaikkaisissa housuissa on parempi pito polvissa, kun taas polvivahvistetuissa housuissa on kaksinkertainen kangas polvissa. Ne ovat vaihtoehto sinulle, joka et halua lainkaan paikkoja ratsastushousuihisi.
\\r\\nRatsastushousuissa on usein takaa hieman korkeampi vyötärö, jotta housu istuu paremmin istuessasi satulassa ja että eteen ei muodostu turhia ryppyjä. Saumat ovat sijoitettu niin, että ne eivät aiheuta hiertymiä ja lahkeensuut ovat joustavaa materiaalia tai niissä on tarrakiinnitys, jotta ne pysyvät mukavasti paikoillaan. Lookin viimeistelevät kätevät taskut vetoketjuilla tai ilman sekä koristeelliset yksityskohdat.
\\r\\nMukava ja joustava vaihtoehto ratsastushousuille, joissa elastinen vyötärö ja grippipaikat antamassa pitoa.
\\r\\nYhä useammat ratsastajat ovat huomanneet kuinka nopeasti voi olla valmis ratsastamaan ilman vaatteiden vaihtoa. Kokochapseja voi käyttää housujen suojana, ne pitävät sinut kuivana kun ulkona sataa vettä tai lunta, antavat tukea pohkeellesi ja tekevät sinusta tietysti myös tyylikkään. Sinun ei tarvitse kiivetä alas hevosen selästä riisuaksesi niitä, sillä voit vain aukaista vetoketjun ja säädettävän vyön.
\\r\\nKlassinen materaali on mokka- ja nappanahka, mutta tänä päivänä löytyy myös lämmittävästä neopreenistä valmistettuja chapseja, joissa on gripit antamassa hyvän pidon, sekä vedenpitävästä nailonista valmistettuja chapseja, jotka ovat kevyitä ja joita on helppo kuljettaa mukana. Mikäli sinulla on vaikeaa löytää sopivia ratsastussaappaita, ovat minichapsit ratsastuskenkien kanssa oiva vaihtoehto.
\\r\\nNämä ovat housut, joka tekevät ratsastamisesta ulkona pakkasessa mukavaa. Pue ne ratsastushousujen tai pehmeiden thermolegginsien päälle ja nauti hetkestä yhdessä hevosesi kanssa. Talviratsastushousumme ovat kokopaikkaiset, antaen parhaan pidon satulassa. Ne ovat vuoratut, vettähylkivät ja ne hengittävät. Vyötärö on joustava ja saumat ovat teipatut. Vetoketjut sivuissa helpottavat housujen riisumista ja pukemista. Mikäli haluat kevyemmän vaihtoehdon esimerkiksi katsomoon tai talliin, kokeile ratsastushamettamme. Kivan näköinen, käytännöllinen ja mukavasti lämmittävä. Sopii tietysti myös ratsastukseen.
\\r\\n\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/ratsastajan-varusteet/ryttarbyxans-a-o\":{\"id\":\"hooks-academy/ratsastajan-varusteet/ryttarbyxans-a-o\",\"path\":\"/hooks-academy/ratsastajan-varusteet/ryttarbyxans-a-o\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2221\":{\"id\":2221,\"name\":\"Vaatteiden hoito-ohjeet\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/ratsastajan-varusteet/skotselrad-klader-och-utrustning\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"
Hööks strävar efter att tillverka produkter med god kvalitet och ställer höga krav på kvalitén. Det är viktigt att sköta produkterna på rätt sätt för att de ska hålla så länge som möjligt. Undvik att tvätta textila produkter i onödan, då det kan ha negativ effekt på plaggets livslängd och även på miljön.
\\r\\n\\r\\n
Hööksin tavoitteena on valmistaa laadukkaita tuotteita, joten asetamme tuotteille korkeat laatutavoitteet. On tärkeää hoitaa tuotteita oikein, jotta niiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä. Älä pese tekstiilituotteita tarpeettomasti. Pesu voi lyhentää vaatteen käyttöikää ja rasittaa ympäristöä.
\\r\\n\\r\\n
Vettähylkivät ja hengittävät tekniset tuotteet
\\r\\nÄlä pese teknistä vaatetta tarpeettomasti. Huomaa kuitenkin, että lika huonontaa hengittävän teknisen vaatteen hengittävyyttä ja voi heikentää myös vedenhylkivyyttä. Noudata aina huolellisesti tuotteen pesuohjetta. Tarrakiinnityksen, vetoketjujen ja nappien sulkeminen pesua varten vähentää vaatteen kulumista. Älä käytä huuhteluainetta teknisille vaatteille. Se heikentää vaatteen ominaisuuksia ja kuormittaa ympäristöä.
\\r\\nTeknisen vaatteen vedenhylkivyys valitettavasti heikkenee sekä käytön että pesun myötä. Jos vesi ei enää muodosta pisaroita vaatteen pinnalle, kyllästysominaisuuden voi aktivoida silittämällä tuotteen alhaisella lämmöllä tai käyttämällä kuivausrumpua.
\\r\\nJos sekään ei auta, suosittelemme vaatteen kyllästyskäsittelyn uusimista. Käytä kyllästysainetta, joka ei sisällä fluorihiilivetyjä ja noudata kyllästyksessä vaatteen pesuohjetta.
\\r\\nKeinomateriaalit
\\r\\nKeinomateriaalit ovat usein helppohoitoisia ja pesunkestäviä. Älä kuitenkaan pese niitä tarpeettomasti, se säästää sekä vaatetta että ympäristöä. Noudata huolellisesti pesuohjetta ja vältä huuhteluainetta. Älä käytä kuivausrumpua, ellei pesuohjeessa sitä suositella.
\\r\\nPuuvilla
\\r\\nNoudata puuvillatuotteen pesuohjetta ja vältä huuhteluaineen käyttöä. Kun et kuivaa vaatetta kuivausrummussa, säästät sekä vaatetta että energiaa.
\\r\\nVilla
\\r\\nVillan kuitu on luonnostaan likaa hylkivää ja antibakteerista, joten villatuotteen voi raikastaa ilman pesua tuulettamalla. Villavaatteen pesussa on tärkeää noudattaa pesuohjetta, sillä kaikki villavaatteet eivät kestä konepesua. Älä pese villavaatetta liian kuumassa vedessä ja käytä pesukoneen villaohjelmaa, jos vaate kestää konepesun. Jos villavaate pestään liian kuumassa vedessä tai käytetään väärää pesuohjelmaa, villaa huopuu ja vaate kutistuu. Älä käytä huuhteluainetta villavaatteelle, sillä se voi vahingoittaa villakuitua.
\\r\\nKyllästysaine
\\r\\nHööksin käyttämät vedenhylkivyyskäsittelyt eivät sisällä fluorihiilivetyjä (perfluorattuja yhdisteitä), jotka ovat haitallisia sekä ihmiselle että ympäristölle. Vedenhylkivyys heikkenee vähitellen pesujen ja käytön myötä. Silloin vaatteen käsittelyn voi uusia. Käytä kyllästysainetta, joka ei sisällä fluorihiilivetyjä (PFC-yhdisteitä) ja noudata kyllästyksessä vaatteen pesuohjetta.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/ratsastajan-varusteet/skotselrad-klader-och-utrustning\":{\"id\":\"hooks-academy/ratsastajan-varusteet/skotselrad-klader-och-utrustning\",\"path\":\"/hooks-academy/ratsastajan-varusteet/skotselrad-klader-och-utrustning\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:234\":{\"id\":234,\"name\":\"Hevonen\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/hevonen\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:235\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:236\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:2775\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:237\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:238\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:239\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:240\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:241\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:933\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/hevonen\":{\"id\":\"hooks-academy/hevonen\",\"path\":\"/hooks-academy/hevonen\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:235\":{\"id\":235,\"name\":\"Hevosen yleisimmät vaivat\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/hevonen/hevosen-yleisimmat-vaivat\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"Hevoset ovat suuria ja herkkiä eläimiä. Kun tunnustelet päivittäin hevosesi huolellisesti läpi, huomaat helpommin pienet vaivat jotka voit hoitaa itse. Näin vaivoista ei pääse syntymään niin suuria, että ne tarvitsisivat eläinlääkärin hoitoa. Alla on lueteltu yleisimmät vaivat, jotka voit usein hoitaa itse. Jos olet vähänkin epävarma, ole yhteydessä eläinlääkäriin.
\\r\\nPienet pinnalliset haavat jotka ei vuoda paljoa verta ja joita ei tarvitse ommella, voit hoitaa itse. Pese haava puhtaaksi miedolla puhdistusaineella sekä vedellä tai keittosuolaliuoksella. Puhdista haavan reunat hyvin ja leikkaa mahdolliset karvat haavan ympäriltä, niin haava on helpompi pitää puhtaana. Laita haavan päälle ohuelti haavavoidetta, tai suihkuta siihen haavalaastari/haavasuihketta joka suojaa haavaa bakteereilta. Jotkut haavat on hyvä pintelöidä. Esim. polkemat olisi hyvä suojata ns. laukkasiteellä, jolloin ne pysyvät paremmin puhtaana.
\\r\\nRivi on ihotulehdus hevosen vuohiskuopassa. Hevosen vuohisten iho on ohutta ja herkkää. Vuohisiin tulee helposti haavaumia, jos hevonen tarhataan savisissa tai kosteissa tarhoissa. Tulehtuneita haavoja vuohisen alueella kutsutaan riviksi. Paras ennaltaehkäisy riville on pitää hevosen jalat niin puhtaina ja kuivina kuin mahdollista. Jos hevosella on rivi, on tärkeää hoitaa riviä niin, ettei tulehdus leviä vuohisesta ylöspäin. Jos tulehdus leviää imusuoniin, voi seurauksena olla imusuonentulehdus. Imusuonentulehduksessa imusuonet eivät siirrä nestettä normaalisti pois kudoksista, jolloin jalka turpoaa reilusti.
\\r\\nHevonen jolla on kertaalleen ollut rivi, saa sen helposti uudestaan. On tärkeää että olet huolellinen hevosen vuohisten puhtaudesta ja hoidosta.
\\r\\nSädemätä on bakteeri-ja sieni- infektio kaviossa. Sädemätää esiintyy useimmiten säteen uurteissa, mutta sitä voi esiintyä myös muualla kaviossa. Kavio/säde muuttuu pehmeäksi ja jauhemaiseksi, sekä haisee pahalle. Syitä sädemädän syntyyn ovat huono kaviohygienia, hevosen seisominen märällä ja likaisella alustalla, sekä ahtaat kaviot joissa on syvät sädeuurteet.
\\r\\nRuokatorventukoksessa hevosen ruokatorveen on muodostunut jokin tukos. Tukos voi olla esim. turvotettavaksi tarkoitetun kuivan rehun, isojen omenanpalojen tai muun rehun takertumista ruokatorveen. Hevosesta tulee rauhaton, se aukoo suutaan, siltä valuu paljon sylkeä ja rehujäämiä tulee ulos sieraimesta. Ota hevoselta heti pois kaikki rehut ja hiero varovasti hevosen kaulaa vasemmalta puolelta. Kutsu aina eläinlääkäri jos epäilet ruokatorventukosta.
\\r\\nJotta hevosesi välttyisi ruokatorventukokselta, on hevoselle aina hyvä antaa korsirehua ennen väkirehua. Jos hevonen on kovin ahne, voit laittaa hevosen ruokakuppiin suuria kiviä. Kivet vähentävät hevosen mahdollisuutta hotkia väkirehuannosta. Turvottamalla rehut voit ennaltaehkäistä tukoksen syntymistä.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/hevonen/hevosen-yleisimmat-vaivat\":{\"id\":\"hooks-academy/hevonen/hevosen-yleisimmat-vaivat\",\"path\":\"/hooks-academy/hevonen/hevosen-yleisimmat-vaivat\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:236\":{\"id\":236,\"name\":\"Tavallisimmat sairaudet\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/hevonen/tavallisimmat-sairaudet\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"Kuten me ihmiset, ovat hevosetkin joskus sairaita. Jotkut yksilöt ovat toisia herkempiä ja saavat helpommin tartunnan. Opi lukemaan hevostasi, niin huomaat mahdollisimman varhain, mikäli se ei voi hyvin, ja voit antaa sille ensihoitoa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
\\r\\nNimitystä ähky käytetään kaikista hevosen vatsakivuista. Jos hevosella on ähky, se on usein rauhaton, kuopii etujaloillaan, nostelee takajalkojaan, katselee kylkiään, menee makuulle ja yrittää toistuvasti piehtaroida. Jos epäilet ähkyä, ota hevoselta pois kaikki rehut ja yritä saada hevonen liikkumaan. Taluta tai juoksuta kevyesti, tämä voi saada vatsan toiminnan laukeamaan. Jos ongelma ei hellitä, ota yhteys eläinlääkäriin. Jos tilanne ei ole akuutti, olisi hyvä jos voisit tarkistaa hevosen pulssin, hengitystiheyden, limakalvot, ruumiinlämmön, ulosteen ja suoliston äänet (jos suolistosta ei kuulu ääniä, on tilanne vakava). Jos hevonen niin rauhaton, että lämmön ja pulssin mittaaminen tuottaa ongelmia, jätä tämä mieluummin tekemättä, jotta et vaaranna kummankaan turvallisuutta.
\\r\\nLannehalvauksessa hevonen on haluton liikkumaan ja liikkuu jäykästi, hikoilee, aristaa takaosan lihasten palpaatiota, virtsa on punertavaa ja pulssi sekä hengitystiheys kohoavat. Hevonen, jota liikutetaan epäsäännöllisesti, ja jolla on sama ruokavalio myös levossa, sairastuu helpommin lannehalvaukseen. Oireet ilmaantuvat kun hevonen levon jälkeen otetaan valmennukseen. Jos epäilet lannehalvausta, anna hevosen olla paikoillaan, laita sille loimi ja pidä lihakset lämpiminä, tarjoa hevoselle vettä. Jos hevonen haluaa mennä maate, yritä saada sen makuualusta mahdollisimman pehmeäksi. Ota yhteys eläinlääkäriin.
\\r\\nKaviokuume on tulehdus kaviossa ja erittäin kivulias sairaus. Hevonen ei halua liikkua ja varsinkin sen etukaviot tulevat hyvin lämpimiksi. Vuohisnivelen kohdalla voit tuntea kohonneen pulssin.
\\r\\nJos epäilet että hevosellasi on kaviokuume, anna hevosen seisoa kuivalla ja pehmeällä alustalla, ota siltä kaikki väkirehut pois, viilennä mielellään hevosen jalkoja ja ota yhteys eläinlääkäriin. On erittäin tärkeää että hevonen saa eläinlääkärin hoitoa mahdollisimman nopeasti.
\\r\\nJos hevonen astuu väärin, se voi nyrjäyttää jalkansa, jolloin nivel voi turvota ja tulla hyvin kuumaksi ja hevonen saattaa alkaa ontua tästä syystä. Hevosen murtumat eivät ole kovin tavallisia ja ne voivat olla hyvin vakavia ja vaikeasti hoidettavia.
\\r\\nJos hevosesi alkaa ontua akuutisti, aloita tarkistamalla, ettei sen sen kavioon ole tarttunut esimerkiksi kiveä. Tunnustele hevosen jalkaa mahdollisten turvotusten, arkuuden tai lämmön löytämiseksi.
\\r\\nJos hevonen ontuu vain vähän, seuraa ontumaa parin päivän ajan. Jos ontuma pahenee, ota yhteys eläinlääkäriin.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/hevonen/tavallisimmat-sairaudet\":{\"id\":\"hooks-academy/hevonen/tavallisimmat-sairaudet\",\"path\":\"/hooks-academy/hevonen/tavallisimmat-sairaudet\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2775\":{\"id\":2775,\"name\":\"Varsan yleisimmät sairaudet\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/hevonen/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"
Varsomisaika on nyt täydessä vauhdissa koko maassa. Jos odotat varsoja tai varsaa talliisi, sinun kannattaa olla selvillä varsojen yleisimmistä sairauksista, että tiedät, millaisia oireita sinun tulee tarkkailla.
Varsoja syntyy joka vuosi tuhansia, ja monet hevosenomistajat malttavat tuskin irrottaa katsettaan valvontakameran kuvasta odottaessaan varsojen kavioiden ilmestymistä karsinan oljille. Useimmiten sekä tiineysaika että varsominen sujuu hyvin, ja tulokas on terve ja pirteä veijari. Aina kuitenkaan näin ei käy. Varsojen yleisimpiä vaivoja ovat varsahalvaus, ummetus ja jalkojen virheasennot.
\\r\\n- Useimmat sairaudet ilmenevät jo pikkuvarsavaiheessa. Kolmea diagnoosia ilmenee toistuvasti suuremmassa määrin joka vuosi, kertoo hevoseläinlääkäri Karl-Henrik Heimdahl, Agria Djurförsäkring.
\\r\\nVarsahalvaus
Varsahalvaus on bakteerien aiheuttama infektio, joka ilmenee ensimmäisten viikkojen aikana syntymän jälkeen, kun varsan omat vasta-aineet eivät anna sille täyttä suojaa. Infektio lähtee jostakin kehon osasta, kuten nivelestä, aivoista tai keuhkoista tai alkaa ripulina. Pahimmassa tapauksessa varsalle kehittyy verenmyrkytys eli sepsis. Bakteerit pääsevät elimistöön hengitysilmasta, suun kautta tai navasta alkaneesta infektiosta. Varsahalvaus etenee usein nopeasti.
Oireet
\\r\\nHoito
\\r\\nHoidon nopea aloitus on elintärkeää. Usein tarvitaan tehohoitoa, kuten antibiootteja ja plasman tiputusta vasta-aineiden määrän nostamiseksi. Myös kirurginen toimenpide voi olla tarpeen.
\\r\\nMekonium-ummetus
\\r\\nVarsan pitää ulostaa pois suolipihka, eli mekonium, 12 tunnin kuluessa syntymästä. Muutoin seurauksena voi olla ummetus ja ähky. Suolipihka on tummaa ja koostumukseltaan yleensä kovia pallosia.
\\r\\nOireet
\\r\\nHoito
\\r\\nKysy aina neuvoa eläinlääkäriltä. Jos ongelma havaitaan ajoissa, hoidoksi voi riittää Microlax tai vastaava valmiste.
\\r\\nJalkojen virheasennot
\\r\\nJalkojen virheasentoa esiintyy usein ennenaikaisesti syntyneillä varsoilla ja varsoilla, jotka eivät kasva normaalisti tai jotka ovat olleet kohdussa virheasennossa. Varsalla voi olla erilaisia jalkojen virheasentoja.
\\r\\n\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Oireet
\\r\\nHoito
\\r\\nLievät tapaukset voivat korjaantua itsestään. Jos hoitoa tarvitaan, se on aloitettava ajoissa, ennen kuin kasvurustot sulkeutuvat. Konsultoi eläinlääkäriä ja taitavaa kengittäjää.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/hevonen/folets-vanligaste-sjukdomar\":{\"id\":\"hooks-academy/hevonen/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"path\":\"/hooks-academy/hevonen/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:237\":{\"id\":237,\"name\":\"Näin hevonen toimii\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/hevonen/nain-hevonen-toimii\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"Hevonen on lauma- ja pakoeläin. Koska lauma on hevoselle erityisen tärkeä, voimme hyödyntää tätä tulemalla osaksi hevosen laumaa, tulemalla johtajaksi.
\\r\\nKoska hevonen on pakoeläin, se pakenee pelästyessään jotakin. Koska hevosen pako-aisti on vahva, sinun on pidettävä tämä mielessä hevosta käsiteltäessä, jotta hevosestasi tulisi mahdollisimman varma käsitellä.
\\r\\nOllaksesi johtaja sinun ei tarvitse olla kova, mutta sinun on oltava johdonmukainen ja päättäväinen, voittaaksesi hevosen luottamuksen. Kun olet hevoselle rauhallinen ja turvallinen johtaja, joka viestii että kaikki on hyvin, se voi rauhassa tutkia ja hyväksyä jotain, jota se ensin pelästyi. Älä koskaan rankaise hevosta joka on pelästynyt, tällöin vain vahvistat sen pelkoa ja ongelmasta kasvaa vielä suurempi kuin se alussa oli.
\\r\\nHevosen aistit ovat erittäin hyvin kehittyneet.
\\r\\nKoska hevosen silmät sijaitsevat kummallakin puolella päätä, sen näkökenttä on hyvin laaja, mutta sitä vastoin hevosen lähinäkö ei ole kovin hyvä. Tällä tavoin hevonen voi havaita vaaroja sekä lähellä että kaukaa kaikista suunnista. Leijona jonka silmät sijaitsevat keskellä päätä sitä vastoin näkee erittäin tarkasti ja voi keskittää katseensa saaliiseensa ja tavoittaa sen.
\\r\\nHevosella on erittäin hyvä hajuaisti. Tämän voimme esimerkiksi havaita siitä, miten tamma tunnistaa varsansa sen hajusta, tai siitä että hevonen aistii jos olemme sekoittaneet sen ruokaan jotain uutta, maistamatta sitä ensin. Hajuaisti on myös hevosen tapa kommunikoida. Hevonen tervehtii toista hevosta usein turvasta turpaan haistelemalla toisiaan. Kun tapaat uuden hevosen se saattaa haistella sinua pitkään tutustuakseen sinuun. Kiitos hajuaistin hevonen on usein voinut havaita vaaran ja petoeläimen eläessään villinä. Haistaessaan vaaran se on siirtynyt turvaan ja näin selviytynyt hengissä. Tuulisella ilmalla hevosen on vaikeampi erottaa hajuja ja se saattaa siitä syystä olla hermostuneempi ja valmiimpi pakenemaan. Sen aisti sanoo, ettei se voi havaita vaaraa riittävän aikaisin.
\\r\\nMakuaisti ja hajuaisti ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa. Mikäli haluat hevosen tutustuvan johonkin uuteen, se on hyvä totuttaa uuteen makuun. Jos hevonen esimerkiksi juo huonosti kilpailupaikalla, voit esimerkiksi totuttaa sen juomaan vettä, johon sekoitettu omenamehua. Tällöin vesi toisella tallilla ei maistu niin erilaiselta.
\\r\\nHevosen kuulo on hyvin kehittynyt ja se erottaa korkeampia ja matalampia ääniä kuin me ihmiset. Hevonen voi kääntää toista korvaansa riippumatta toisesta ja täten havaita ääniä eri suunnista ja voi paikantaa mistä suunnasta ääni tulee. Korvillaan hevonen myös näyttää onko se utelias, pelokas tai vihainen.
\\r\\nHevonen on päästään herkin sen tuntokarvoista johtuen. Tuntokarvat turvan ja silmien ympärillä kompensoivat hevosen näkökentän puutteet. Turvan ja huulten tuntokarvat auttavat hevosta erottamaan eri ruoka-aineet toisistaan. Älä koskaan leikkaa näitä tuntokarvoja pois.
\\r\\nYmmärrät kuinka herkkä hevosen iho on, jos mietit kuinka hevonen reagoi hyönteisen laskeutuessa sen iholle. Ajattele tätä kun käsittelet hevosta. Joskus käytämme turhan paljon voimaa, kun kevyt painoapukin voisi riittää.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/hevonen/nain-hevonen-toimii\":{\"id\":\"hooks-academy/hevonen/nain-hevonen-toimii\",\"path\":\"/hooks-academy/hevonen/nain-hevonen-toimii\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:238\":{\"id\":238,\"name\":\"Hevosen hyvinvointi\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/hevonen/hevosen-hyvinvointi\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\"