Hienona kilpailuihin

Riippumatta siitä kilpailetko seura- vai kansallisella tasolla, haluat varmasti, että hevosesi olisi kilpailuissa niin hienona kuin mahdollista. Tässä saat hieman vinkkejä siihen, mitä voit tehdä.

Aloita hyvissä ajoin ennen kilpailuja hevosen pesulla ja jouhien siistimisellä. On olemassa eri tuotteita, kuten erityistä kiiltoa antava shampoo, kimoille ja valkoisille sukille tarkoitettu erityisen valkaiseva kimoshampoo sekä hevosen karvan väriä korostava/syventävä shampoo. Ethän unohda huuhdella hevosta huolellisesti, jotta shampoojäämiä ei jäisi hevoseen.

Riippuen kelistä, voit antaa hevosen kuivua esim. fleece- akryyli- tai villaloimen alla, joka siirtää kosteutta pois hevosesta. Huomioi, että sinun tulee vaihtaa loimi, kun se on kastunut. Mikäli on viileä keli, on hyvä kävelyttää hevonen kuivaksi. Mikäli hevosellasi on ohut häntä, voit letittää sen kosteana. Kun häntä on kuivunut, harjaat sen auki ja se näyttää laineiden ansiosta tuuheammalta. Tasaa hännänpää haluamallesi pituudelle. Yleensä estehevosille leikataan hieman lyhyempi häntä kuin kouluhevosille, mutta tämäkin on makuasia.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta pestä hevosta tai aika ei riitä, on olemassa myös sprayshampoota, jolla voit poistaa likalaikkuja. Yleensä shampoota suihkutetaan hevoseen ja sen jälkeen hierotaan rievulla ja harjataan lopuksi, mutta lue kuitenkin tuotteesta oikea käyttötapa.

Kouluratsastuskilpailuihin on tapana letittää harja ja tehdä siitä sykeröitä. Jos taas menet estekilpailuihin, voi hevosen harjan jättää auki.

Mikäli haluat siistiä hevosen korvakarvat, teet sen painamalla kevyesti hevosen korvaa yhteen ja leikkaamalla pois ne karvat, jotka tulevat ulos korvasta. Korvan sisällä olevia karvoja ei tule koskaan leikata, sillä ne mm. suojaavat hyönteisiä vastaan. Hevosen turvan ja silmien ympärillä olevia tuntokarvoja ei myöskään saa koskaan leikata.

Mikäli sinulla on siihen mahdollisuus, kuuraa hevosen kaviot puhtaaksi ja sivele niihin kavioöljyä tai –rasvaa. Anna hevosen mielellään seistä kuivalla tallikäytävällä, kunnes kaviot ovat kuivuneet

Halutessasi lisäkiiltoa, voit rasvata turvan/sieraimet ja hevosen silmänympärykset tähän tarkoitetulla tuotteella tai vauvaöljyllä.

Lopuksi suihkuta hevosesi karvankiillokkeella. Pidä kuitenkin huolta, ettet suihkuta niihin kohtiin, joissa käytetään varusteita, sillä karvankiilloke tekee karvan todella liukkaaksi.

Vinkkejä harjan letittämiseen:

Nypi ensin harja sopivan mittaiseksi, yleensä sopiva pituus on noin 10-12 cm. Jaa harja tasan samankokoisiin osiin. Käytä letityskuminauhoja tai hiusklipsejä pitämään osat erillään. Letitä jokainen osio niin tiukalle letille kuin mahdollista, näin ne pysyvät paremmin kasassa. Voit käyttää letittämisen helpottamiseksi geeliä. Taita jokainen letti yhdestä kahteen kertaan ja kiinnitä kuminauhalla. Voit myös ommella letit kiinni tähän tarkoitetulla neulalla ja langalla.

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.