• 90 päivää avointa ostoa jäsenille
  • Lähetetään 1-2 työpäivän kuluessa
  • Turvallista kauppaa
  • Pienin toimitettava tilaus on 20 €

Suosikkini

Lataa lisää tuotteita

Hevosen yleisimmät vaivat

Hevoset ovat suuria ja herkkiä eläimiä. Kun tunnustelet päivittäin hevosesi huolellisesti läpi, huomaat helpommin pienet vaivat jotka voit hoitaa itse. Näin vaivoista ei pääse syntymään niin suuria, että ne tarvitsisivat eläinlääkärin hoitoa. Alla on lueteltu yleisimmät vaivat, jotka voit usein hoitaa itse. Jos olet vähänkin epävarma, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Pienet haavat

Pienet pinnalliset haavat jotka ei vuoda paljoa verta ja joita ei tarvitse ommella, voit hoitaa itse. Pese haava puhtaaksi miedolla puhdistusaineella sekä vedellä tai keittosuolaliuoksella. Puhdista haavan reunat hyvin ja leikkaa mahdolliset karvat haavan ympäriltä, niin haava on helpompi pitää puhtaana. Laita haavan päälle ohuelti haavavoidetta, tai suihkuta siihen haavalaastari/haavasuihketta joka suojaa haavaa bakteereilta. Jotkut haavat on hyvä pintelöidä. Esim. polkemat olisi hyvä suojata ns. laukkasiteellä, jolloin ne pysyvät paremmin puhtaana.

Rivi

Rivi on ihotulehdus hevosen vuohiskuopassa. Hevosen vuohisten iho on ohutta ja herkkää. Vuohisiin tulee helposti haavaumia, jos hevonen tarhataan savisissa tai kosteissa tarhoissa. Tulehtuneita haavoja vuohisen alueella kutsutaan riviksi. Paras ennaltaehkäisy riville on pitää hevosen jalat niin puhtaina ja kuivina kuin mahdollista. Jos hevosella on rivi, on tärkeää hoitaa riviä niin, ettei tulehdus leviä vuohisesta ylöspäin. Jos tulehdus leviää imusuoniin, voi seurauksena olla imusuonentulehdus. Imusuonentulehduksessa imusuonet eivät siirrä nestettä normaalisti pois kudoksista, jolloin jalka turpoaa reilusti.

Näin hoidat riviä:

  • Pese jalat huolellisesti miedolla puhdistusaineella
  • Kuivaa jalat huolellisesti pyyhkeellä
  • Rasvaa vuohiset pehmentävällä voiteella.
  • Toista hoito päivittäin noin 5-7 päivän ajan. Jos vaiva ei näytä paranevan, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Hevonen jolla on kertaalleen ollut rivi, saa sen helposti uudestaan. On tärkeää että olet huolellinen hevosen vuohisten puhtaudesta ja hoidosta.

Sädemätä

Sädemätä on bakteeri-ja sieni- infektio kaviossa. Sädemätää esiintyy useimmiten säteen uurteissa, mutta sitä voi esiintyä myös muualla kaviossa. Kavio/säde muuttuu pehmeäksi ja jauhemaiseksi, sekä haisee pahalle. Syitä sädemädän syntyyn ovat huono kaviohygienia, hevosen seisominen märällä ja likaisella alustalla, sekä ahtaat kaviot joissa on syvät sädeuurteet.

Näin hoidat sädemätää

  • Puhdista hevosen kaviot huolellisesti päivittäin ja pidä hevosen karsinan aluset puhtaina ja kuivina
  • Suihkuta kavioon laimennettua jodipitoista desinfiointiainetta (esim. Jodopax, Betadine) joka tappaa bakteereja.
  • Terva ja kuparisulfaatti ovat hyviä tuotteita hevosen sädemädän hoidossa, mutta markkinoilla on myös muitakin tuotteita jotka toimivat hyvin.

Ruokatorventukos

Ruokatorventukoksessa hevosen ruokatorveen on muodostunut jokin tukos. Tukos voi olla esim. turvotettavaksi tarkoitetun kuivan rehun, isojen omenanpalojen tai muun rehun takertumista ruokatorveen. Hevosesta tulee rauhaton, se aukoo suutaan, siltä valuu paljon sylkeä ja rehujäämiä tulee ulos sieraimesta. Ota hevoselta heti pois kaikki rehut ja hiero varovasti hevosen kaulaa vasemmalta puolelta. Kutsu aina eläinlääkäri jos epäilet ruokatorventukosta.

Jotta hevosesi välttyisi ruokatorventukokselta, on hevoselle aina hyvä antaa korsirehua ennen väkirehua. Jos hevonen on kovin ahne, voit laittaa hevosen ruokakuppiin suuria kiviä. Kivet vähentävät hevosen mahdollisuutta hotkia väkirehuannosta. Turvottamalla rehut voit ennaltaehkäistä tukoksen syntymistä.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.