Näin pukeudut ratsastusretkelle

Kun pukeudut huolellisesti, varmistat miellyttävän ratsastuslenkin tai tallityöskentelyn säästä tai vuodenajasta riippumatta. Emme tietenkään voi vastata siitä, millä tuulella hevosesi on, mutta asianmukainen vaatetus estää sinua palelemasta tai hikoilemasta. Pyysimme vaatesuunnittelija Ann-Therese Helgessonilta vinkkejä pukeutumiseen eri sääoloja varten.

Kevät ja kesä

✓ Ratsastushousut ehkäisevät hankaumia. Voit käyttää omien mieltymystesi mukaan joko koko- tai puolipaikkaisia, silikonipainatuksin varustettuja tai paikattomia ratsastushousuja. Kannattaa panostaa teknistä materiaalia oleviin housuihin, jotka hylkivät likaa ja vettä, kuivuvat nopeasti ja kestävät uv-säteilyä. Jos käytät ratsastuslegginsejä, niiden pitää olla mukavat eikä niissä saa olla häiritseviä saumoja.

✓ T-paita, pikeepaita, ilmava paita, tekninen materiaali vai neule? Tee valinta sen mukaan, missä ja miten ratsastat. Metsässä ratsastettaessa oksat voivat raapia, joten pitkähihainen pusero suojaa parhaiten.

✓ Sade kuuluu valitettavasti kesään. Jos siirryt vain tallista maneesiin, sadeviitta riittää, mutta metsäretkeä varten on mukavampi pukeutua sadetakkiin.

✓ Ohuet kesäkäsineet suojaavat käsiä ja antavat pitävämmän otteen ohjista.

✓ Ilmastoitu kevytkypärä ei ole liian kuuma auringonpaisteessakaan.

✓ puhelin kulkee kätevästi mukana vyölaukussa, kun puet Kuumana päivänä päällesi vain t-paidan ja ratsastushousut. Käytännöllistä ja mukavaa!

✓ Ja viimeiseksi, valitse jalkaasi hyvin istuvat ratsastussaappaat, jodhpurit tai chapsit.

Syksy ja talvi, sisällä

Kerrospukeutuminen on paras ratkaisu, kun haluat välttää hikoilemisen tai palelemisen. Silloin voi aina lisätä tai vähentää vaatetta treenin aikana. Ratsastus on fyysisesti rasittava urheilulaji, jossa juuri kyseiseen ratsastusurheilulajiin suunnitellut, teknisistä materiaaleista valmistetut vaatteet ovat omiaan.

✓ Ratsastushousut ehkäisevät hankaumia. Voit käyttää omien mieltymystesi mukaan joko koko- tai puolipaikkaisia, silikonipainatuksin varustettuja tai paikattomia ratsastushousuja. Kannattaa valita talvikäyttöön tarkoitetut softshellhousut. Näiden joustavien housujen takaosassa on fleeceä ja sisäpinta on harjattu hengittävyyden parantamiseksi. Käytä alusasua, jos palelet herkästi.

✓ Monet tulevat ratsastustunnille pukeutuneina liiviin, mikrofleecetakkiin ja päällystakkiin. Liivin on oltava ohut mutta lämmin ja sivujen joustavaa materiaalia. Ohuen liivin ansiosta opettaja näkee, miten istut ja liikut satulassa.

✓ Jos ratsastat paljon ja haluat parantaa pohkeiden verenkiertoa, jotta ne eivät väsy ja jäykisty, voit käyttää kompressiosukkia. Ne myös ehkäisevät ratsastuksen jälkeistä särkyä. Haluan myös puhua villaisten sukkien puolesta. Villa on erinomainen materiaali ympäri vuoden käytettäväksi.

✓ Hanki tavalliset ratsastuskäsineet, jotka ovat joustavaa keinomateriaalia ja selkäpuoli pehmeää verkkoa, tai nahkakäsineet.

✓ Voit käyttää ratsastushametta treeneihin mennessäsi ja lämmittelyn aikana. Hame lämmittää reisiä, jotka kylmettyvät helposti.

Syksy ja talvi, ulkona

✓ Hyvä ja kulutusta kestävä alusasu on ehdoton. Hanki myös fleecetakki tai neule sekä paksu takki. Jos esimerkiksi ratsastat käyntiä, sinun tulee kylmää tunnin ratsastuksen jälkeen, jos takki ei pidä lämpöä. Raskaassa intervalliharjoituksessa tai laukassa kuoritakki toimii hyvin kylmällä säällä, kun alle pukee riittävästi kerroksia.

✓ Haalari on lämmin vaihtoehto. Älä kuitenkaan pue liikaa päälle. Hikinen ja nihkeä olo ei tunnu mukavalta.

✓ Tuubihuivi estää erinomaisesti kylmän ilman pääsyn sisään takin kauluksesta. Voit pukea sen myös kypärän alle siten, että huivi peittää posket. Tuubihuivi on monipuolinen asuste tuulisella säällä.

✓ Paksut selkäpuolelta topatut käsineet suojaavat käsiä kylmältä ja antavat hyvän otteen ohjista.

✓ Jalat ovat erityisesti kylmettymiselle alttiina. Muista, että varpaita tulee aina pystyä liikuttelemaan, joten viisi paria sukkia ei ole ratkaisu ongelmaan. Varpaille on jäätävä tilaa. Käytä sen sijaan useampia villaisia sukkia ja villapohjallista. Myös reidet ovat talvella alttiina kylmettymiselle. Hanki siksi pitkä ratsastushame tai takki. Älä unohda toppahousuja ja korvalappuja. 

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.