Tietoja ratsastuskypärän

markning_av_hjalmar

Ratsastuskypärissä voi olla erilaisia turvamerkintöjä, esimerkiksi EN1384, PAS 015, Snell tai VG1.01040.

Hööks myy ainoastaan hyväksyttyjä kypäriä.

EU:n kypärästandardi EN 1384 on poistumassa, ja uusi merkintä on kehitteillä. Siihen asti EU:ssa käytetään väliaikaista VG1 01.040 -standardia.

Muutokset

Uusi väliaikainen standardi ja vanha standardi eroavat toisistaan ennen kaikkea kolmen ominaisuuden osalta:

  • Parempi iskunkestokyky
  • Parempi kestokyky sivulta tulevia iskuja vastaan (kypärä ei painu kasaan sivuilta)
  • Tiukemmat vaatimukset sille, etteivät terävät esineet pysty tunkeutumaan esimerkiksi ilmastointiaukkojen läpi.

Vielä ei tiedetä, milloin uusi standardi julkaistaan. Äskettäin on kuitenkin julkaistu ehdotus, joka on parhaillaan lausuntokierroksella.

EU:ssa saa myydä kypäriä, joissa on EN 1384 -merkintä, jos ne on valmistettu ennen 4.11.2014. Tällaista kypärää saa käyttää ratsastuksessa ja kilpailuissa. Kilpailusäädökset muuttuvat kuitenkin 31.12.2017. Sen jälkeen EN 1384 -standardin mukaista kypärää ei saa enää käyttää kilpailuissa, vaan kypärässä on oltava VG1-, PAS015- tai Snell-merkintä tai uusi standardi (jonka nimeä ei vielä tiedetä).

Vakuutusyhtiöt eivät yleensä aseta erityisiä vaatimuksia kypärän tyyppihyväksynnälle, mutta asia kannattaa varmuuden vuoksi tarkistaa omalta vakuutusyhtiöltä.

Ratsastuskouluilla voi olla erilaisia kypäräsääntöjä. Tiedustele asiaa omasta ratsastuskoulustasi. Suomen Ratsastajainliitto kuitenkin edellyttää, että sen järjestämissä ratsastus- ja ajotapahtumissa käytetään voimassa olevat vaatimukset täyttävää kypärää.

Lainsäädäntö ei vaadi kypärän käyttöä yksityisessä ratsastuksessa, mutta kypärää kannattaa kuitenkin ilman muuta käyttää.

Vihjeitä

  • Älä koskaan osta kypärää, jossa on ”kasvunvaraa”. Kypärän on istuttava aina kunnolla.
  • Käytä aina leukahihnaa ja kiristä se kunnolla kiinni.
  • Kuluttajaviraston suosituksen mukaan kypärä tulisi vaihtaa uuteen, jos siihen on kohdistunut voimakas isku esim. pudottaessa ratsailta.
  • Kypärää on käytettävä myös ohjasajossa, juoksutuksessa ja irtohypytyksessä.
  • Älä koskaan osta käytettyä kypärää, sillä et voi olla varma sen aiemmista vaiheista.
  • Yleisen suosituksen mukaan kypärä tulisi vaihtaa uuteen 3–5 vuoden välein.

TV-tohtori Göran Sjönell (Agrian mukaan) kertoo aivovaurioista:

”Aivovauriota ei voi korjata, toisin kuin muihin elimiin tulevia vaurioita. Lääkärit pystyvät suorittamaan vaativiakin leikkauksia ja poistamaan tai korvaamaan monia vaurioituneita elimiä, mutta aivoja ei voi korjata ennalleen. Lievästäkin kallovammasta voi olla haittaa koko loppuelämän. Siksi on tärkeää suojata pää kypärällä."

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.