Ratsastussaappat vai -kengät

On makuasia valitseeko ratsastussaappaat vai ratsastuskengät. Ratsastussaappaita löytyy suuri määrä eri malleja eri käyttötarkoituksiin. Ratsastusta aloittaessa ei ehkä halua heti sijoittaa paljoa rahaa varusteisiin ja silloin kumiset tai tekonahkaiset saappaat voivat olla hyvä vaihtoehto. Myös lapsille, joiden jalka kasvaa, voi ola hyvä hankkia edullisemmat kumiset ratsastussaappaat. Lisäksi kumiset saappaat kestävät paremmin kosteutta, eivätkä vaadi niin paljon hoitoa kuin nahkaiset saappaat.

Ratsastussaappaiden eri malleja

Saapasmallin valinta riippuu siitä, mistä mallista pitää ja mikä tuntuu mukavimmalta jalassa. Mikäli kilpailee ja on suuntautunut tiettyyn lajiin, voi tällä olla merkitystä saapasvalinnassa. Kouluratsastussaappaat ovat usein jämäkämmät ja suoremmat varresta, ja niissä saattaa olla vetoketju säären sisäpuolella. Este- ja yleissaappaat ovat usein pehmeitä ja taipuisia, ja niissä on usein vetoketju takana ja nyöritys edessä. Kun valitset saapasta, huomioithan, että saappaan varsi "laskeutuu" hieman käytössä, eli ei kannata valita liian lyhyttä vartta. Mikäli varsi tuntuu alkuun hieman liian pitkältä, voit alkuun käyttää kantakiilaa, jotta et saa hiertymiä polvitaipeeseen.

Ratssatuskengät ja gaitersit/saappaanvarret/minichapsit

Ratsastussaappaat antavat paremman tuen pohkeelle verrattuna ratsastuskenkään, mutta mikäli haluaa käyttää kenkää, voi sitä käyttää gaitersin kanssa ja saada saapasta muistuttavan ulkonäön. Etuna on yleensä edullisempi hinta ja voi löytää täydellisesti jalkaan ja pohkeeseen sopivan yhdistelmän.
Talviaikaan, kun käytetään paksupohjaisempia ja leveämpiä kenkiä, voi olla tarpeen vaihtaa isompiin jalustimiin, jotta jalka ei onnettomuustilanteessa jäisi kiinni jalustimeen.

Tallikengät ja tallisaappaat

Huomioithan, että ratsastussaappaita ja ratsastuskenkiä ei ole tarkoitettu tallitöihin, sillä pohjat, saumat ja vetoketjut eivät ole suunniteltu siihen rasitukseen, jota lanta, virtsa ja kuivikkeet aiheuttavat.
Tallitöihin sopii paremmin tukevat kengät, joissa on paksu pohja. On olemassa myös turvakenkiä, joissa on teräksinen kärkivahvike, jotta hevonen ei kengän päälle astuessaan vahingoittaisi jalkojasi. On olemassa myös kenkiä ja saappaita, joissa pohja on vahvistettu virtsaa ja kemikaaleja vastaan, ja josta esim. naula ei mene läpi, mikäli sattuisit astumaan päälle.

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.