Kesän lentävät hyönteiset

sommarplagan3

Pitkän ja kylmän talven jälkeen kesä saapuu auringon, vihreän ruohon ja leutojen iltojen muodossa. Lämmön mukana saapuvat kuitenkin myös hyttyset, polttiaiset, paarmat ja muut hevosia ärsyttävät hyönteiset. Oikeilla apukeinoilla ja tiedoilla pystyt suojaamaan nelijalkaisen ystäväsi laitumella.

Osa hevosista saa hyönteisten pistoksista allergisen reaktion, joka voi johtaa pahimmassa tapauksessa sydänvikaan. Hevonen, joka ärsyyntyy hyönteisistä paljon, voi olla levoton, potkia ja huitoa itseään, sekä jopa juosta päästäkseen karkuun hyönteisiltä. Vertaimevät hyönteiset eivät ole ainoita jotka ärsyttävät hevosta, vaan myös tavalliset kärpäset voivat olla haitallisia ja aiheuttaa esimerkiksi silmätulehduksen tai haavan tulehtumisen.

Ärsyttävimmät hyönteiset

Suomesta löytyy suuri määrä vertaimeviä hyönteisiä, joita ovat esimerkiksi hyttyset, polttiaiset ja paarmat. Monille niille on yhteistä, että ne lisääntyvät vesirajassa ja kosteassa ympäristössä, kuten järvissä, joissa ja suoalueilla. Siksi ne ovat kaikkein aktiivisimpia vesialueiden lähistöllä ja kosteissa metsissä. Hyönteisiä houkuttelee ensisijaisesti eläinten ja ihmisten hengitysilma, mutta myös kehonlämpö ja hengityksen hiilidioksidi. Polttiaiset ja hyttyset ovat aktiivisimpia metsäalueilla, illan hämärtyessä ja yöaikaan, mutta paarmat voivat sitä vastoin hyökätä keskellä päivää paahtavassa auringossa.

Näin voit auttaa hevostasi

Tähän on koottu muutama neuvo ja vinkki, joita voit hyödyntää suojataksesi hevosen pahimmilta hyönteisten hyökkäyksiltä. Hyönteisten määrä riippuu vuodenajasta, ilmastosta ja ympäristöstä. Myös hevosen herkkyys puremille vaihtelee yksilöittäin, joten sinun tulee löytää keino, joka toimii juuri sinulle ja sinun hevosellesi.

Hevosen tarhan ja laitumen valitseminen

Jos mahdollista, vältä laittamasta hevosta kostealle laitumelle, lähelle vesirajaa tai tiheän aluskasvillisuuden alueelle. Huolehdi että hevosella on suoja tai jos mahdollista ota se talliin niinä vuorokauden aikoina jolloin hyönteiset ovat kaikkein aktiivisimpia.

Käytä hyönteissuojia

Hevosilla on suojanaan harja, otsaharja ja häntä. Jos ne eivät riitä, voit laittaa hevoselle kärpäsotsapannan tai kärpäshupun suojataksesi hevosen päätä hyönteisiltä, ja kärpäsloimen suojataksesi koko muun hevosen pahimpia pistoksia ja puremia vastaan.

Hyönteiskarkotteet

On olemassa useita erilaisia hyönteiskarkotteita, jotka auttavat sinua ja hevostasi pitämään hyönteiset loitolla. Kun käytät ensimmäisen kerran uutta kemiallista valmistetta, varmista kuinka hevosesi reagoi siihen. Laita ensimmäisellä kerralla vain vähän karkotetta esimerkiksi hevosen lapaan, ennen kuin levität ainetta laajemmin. Muista lukea huolellisesti kaikkien hyönteiskarkotteiden pakkausseloste, ennen kuin käytät niitä hevosellasi.

Tutki hevonen huolellisesti säännöllisin väliajoin

Jos hyönteiset ovat purreet hevostasi pahasti, tulisi sinun hoitaa puremat mahdollisimman nopeasti. Puhdista mahdollinen haava tulehtumisen estämiseksi
ja mittaa hevosen lämpö säännöllisesti, käyttäen hevosille tarkoitettua kuumemittaria. Pidä silmällä hyönteisten puremia ja niiden ympärystä. Tulehduksen tai tulehtumisen merkkejä voivat olla turvotus ja mahdollinen paha haju. Kysy apua eläinlääkäriltäsi, jos olet epävarma.

Löydät lähimmästä Hööks myymälästäsi tai nettikaupastamme oikeat tuotteet sinulle ja hevosellesi taistelussa ärsyttäviä hyönteisiä vastaan. Täältä löydät hyönteissuojat, desinfiointiaineet, hevosten kuumemittarit ja paljon muuta mitä sinä ja hevosesi voitte tarvita kevään ja kesän aikana.

Spara

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.