Hevosenhoito ja harjaaminen

skota _och_rykta_hasten4

Hevosen hoitaminen parhaalla mahdollisella tavalla on itsestäänselvyys. Mutta mitä paras mahdollinen hoito vaatii sinulta?

Hevosen jokapäiväiseen hoitamiseen kuuluu hevosen harjaaminen ja hoito kokonaisuudessaan, unohtamatta kavioiden putsaamista. Harjatessasi hevosta voit samalla tarkistaa sen voinnin ja varmistaa ettei se ole mistään kipeä, turvoksissa ja että sillä ei ole haavoja missään. Mitä useammin toimit näin, sitä nopeammin huomaat jos jotain on vialla.

Harjojen valinta riippuu hevosen karvasta, karvan pituudesta, onko se klipattu, onko se usein mutainen, jne. Pitkäkarvaisen ja erittäin likaisen hevosen kanssa voi olla hyödyllistä käyttää juuriharjaa tai muuta kovempi harjaksista harjaa. Klipatun hevosen kanssa, jolla on herkkä iho, suositellaan käytettävän harjaa, jossa on pehmeämmät harjakset.

Harjoja löytyy useita eri malleja. Osa harjoista on keinokuitua ja osa luonnonkarvaa, esimerkiksi jouhta. Jos hevosesi saa helposti sähköiskuja staattisesta sähköstä ovat luonnonharjat parempi vaihtoehto. Harjoja on erikokoisia, valitse omaan käteesi sopiva koko, silloin harjaaminen on helpompaa.

Harjaamalla hevonen ei tule vain puhtaaksi ja kiiltäväksi, vaan se edistää myös pinnallista verenkiertoa. Hevosta tulisi aina harjata myötäkarvaan. Pään alueelta ja silmien ympäriltä hevonen saattaa olla erityisen herkkä. Näiden alueiden harjaamiseen sopii parhaiten pehmeä pääharja.

Kaviot tulisi puhdistaa joka päivä. Millaisen kaviokoukun valitset, on makuasia. Kaviokoukuista löytyy myös malleja, joissa on toisessa päässä kova harja. Se helpottaa silloin, kun helposti irtoavan mudan voi vain harjata pois. Puhdistaessasi kaviot tarkista samalla, että kengät istuvat kunnolla. Katso ettei niistä pistä mikään ulos ja etteivät mahdolliset hokit ole liian löysällä tai irronneet.

Harja ja häntä tulee selvittää. Voit käyttää niille tarkoitettua harja- ja häntäharjaa tai selvittää takut sormin.

Sieraimet ja silmäkulmat tulisi pyyhkäistä puhtaaksi. Voit tehdä sen helposti kostutetulla sienellä tai liinalla.

Hyvä olla harjakassissa/harjalaatikossa

  • Juuriharja
  • Pölyharja
  • Piikkisuka
  • Pääharja
  • Kaviokoukku
  • Kavioharja
  • Pesusieni ja/tai liina

Spara

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.