Hevosen kuljettaminen

transportera_hasten3

Lähtiessäsi reissuun hevosen kanssa hevosautolla tai trailerilla, on paljon asioita, joita sinun tulee ottaa huomioon.

Hevoskuljetus/traileri

Ennen lastausta

Ennen lastausta tarkista, että kaikki kuljetusajoneuvon valot toimivat ja puomit ovat oikealla korkeudella. Etupuomin tulee olla hevosen ryntäiden kohdalla ja takapuomin sijaita noin reisien keskiosan korkeudella.

Tarvittaessa hevosen jalat on hyvä suojata kuljetussuojilla tai vaihtoehtoisesti pintelipatjoilla ja pinteleillä, jos hevonen on tottuneempi niihin. Pintelöi aina kavion päälle asti tai laita bootsit suojaamaan ruununrajaa, vuohista ja kaviota kolhuilta.
Tarvittaessa käytetään sään vaatimaa loimitusta. On tärkeää, ettei loimi ole liian lämmin, jottei hevonen hikoile kuljetuksen aikana. Nahkariimu on paras valinta kuljetukseen, se on tukeva ja helpompi leikata onnettomuuden sattuessa ja hevosen jäädessä roikkumaan riimusta.

Hevosta lastatessa

Varaa lastaukseen tarpeeksi aikaa, jotta tilanne ei ole stressaava. Rauhallisessa ilmapiirissä lastaus sujuu helpommin ja nopeammin. Jos hevosta on haastavaa lastata, voit käyttää apuna ketjullista riimunnarua tai suitsia. Vaikeasti lastattavan hevosen kanssa pyydä apuun ammattilainen tai kokenut henkilö!

Kun hevonen on saatu sisään kuljetusajoneuvoon, sulje takan oleva puomi ja nosta lastaussilta ylös, mutta poistu ripeästi sillan takaa, sillä, mikäli hevonen perääntyy äkillisesti, on riskinä, että jäät sillan alle. Kun lastaussilta on suljettu, voit sitoa hevosen kiinni – ei aikaisemmin.

Sido hevonen aina trailerin seinillä sijaitseviin sivurenkaisiin, älä suoraan etupuomiin. Se helpottaa tilannetta, jossa hevonen pääsee nousemaan puomin päälle ja jää siihen jumiin. Ennen lähtöä tarkista vielä huolellisesti, että trailerin lastaussilta ja etuovi ovat kiinni.

Hevosella olisi hyvä olla heinäverkko tai heinäkassi, josta se voin syödä. Lämpimällä ilmalla tai matkan kestäessä useita tunteja, on hyvä pysähtyä joka toinen tunti ja tarkistaa että hevosella on kaikki hyvin. Samalla voit myös tarjota hevoselle vettä.

Perille saapuessasi, muista parkkeeratessa jättää tarpeeksi tilaa taakse, jotta saat purettua hevosen trailerista. Avaa sivuovi ja tarkista hevonen. Avaa sitten lastausovi, mutta ennen puomin avaamista on erittäin tärkeää irrottaa hevonen ja laittaa sille mahdolliset suitset. Tämän jälkeen voit avata takapuomin ja peruuttaa hevosen ulos.

Hyvät varusteet lastaukseen ja purkamiseen ovat hanskat, kypärä ja turvaliivi. Vältä kannusten pitämistä kengissä, sillä ne lisäävät riskiä kompastua tai jäädä kiinni johonkin, tilanteen muuttuessa haasteelliseksi.

Hevoskuljetusauto

Perinteisten autolla vedettävien hevostrailerien lisäksi hevoskuljetusautot ovat yleistyneet. Hevoskuljetusautojen koko vaihtelee pieni B-ajoluvallisista autoista aina isoihin hevosrekkoihin, jotka vaativat kuljettajalta C-kortin. Yleisesti hevoskuljetusautot ovat parempia kuin hevostrailerit, sillä niissä on parempi jousitus, ne ovat vakaampia ja kuljetustila on suurempi. Vaikka kuljettaisit hevosta hevoskuljetusautolla perinteisen hevostrailerin sijasta, tulee sinun ottaa samat asiat huomioon kuin trailerilla kuljetettaessa, ja valmistella hevonen samalla tavalla. Hevoskuljetuksen säännöt ovat samat, valitsit sitten hevostrailerin tai -kuljetusauton, katso lisää SRL:n sivuilta.

Pidä silmällä kuljetuksen painoa!

On tärkeää huomioida kuljetuksen paino, eli kuinka paljon autollasi saa vetää ja kuinka paljon kuljetukseen saa lastata. Huomioi myös mihin kuljettamiseen ajokorttisi riittää, välttääksesi tuntuvat sakot. Sinun tulee huomioida, ettei kuljetuksen paino ylitä sallittua. Kaikki tulee laskea erikseen, ei vain hevosen paino ilman varusteita, vaan varusteet ja mahdollinen mukaan otettava ruoka lasketaan myös kokonaispainoon.

Huom!

Älä unohda että hevosen passi tulee olla mukana kaikissa kuljetuksissa.

Spara

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.