Satuloita montaa eri mallia

Satula on yksi ratsastajan tärkeimmistä työvälineistä. Satuloita löytyy montaa eri mallia eri käyttötarkoituksiin.

Satulan tarkoituksena on auttaa ratsastajaa löytämään oikean asennon hevosen selässä, jotta ratsastaja voi vaikuttaa oikein avuillaan (paino, istunta, pohkeet). Satulan tulee jakaa ratsastajan paino tehokkaasti niin, että hevonen voi säilyttää luonnollisen tasapainonsa.

Satulat on rakennettu hieman eri tavoin. Satulan ydin – runko – voi olla valmistettu puusta ja siinä voi olla teräsvahvistus, tai se voi olla komposiittimateriaalia tai lasikuitua.
Satulan toppaus voi koostua villasta, vaahtokumimateriaalista tai ilmasta. Pintamateriaali on joko nahkaa tai synteettiä. On olemassa myös rungottomia satuloita. Riippuen siitä, mitä lajia eniten harjoittelee ja mistä on kiinnotunut, löytyy eri lajeihin sopivia satuloita.

Estesatula

Käytetään ennenkaikkea hypätessä, mutta myös maastoratsastuksessa. Satulassa on melko lyhyet, eteenpäin suunnatut satulasiivet, jotka antavat ratsastajan polvelle hyvän tuen. Estesatuloita on olemassa monia eri malleja. Toiset ovat suorempia istuimeltaan, toiset taas syvempiä. Satuloissa on usein ylimääräiset polvituet, jotka antavat tukea pohkeelle ja polvelle. Joissain malleissa nämä ovat liikuteltavissa, joten voit muokata satulasta juuri sinulle sopivan.

Koulusatula

Koulusatulassa on pitkät, suoremmat satulasiivet ja ne ovat hieman syvempiä istumeltaan, jotta ratsastaja pääsee syvälle satulaan ja pääsee helpommin vaikuttamaan hevoseen istunnallaan. Myös koulusatuloissa on usein polvituet antamassa ratsastajan jalalle hyvän tuen.

Yleissatula


On juuri sitä miltä kuulostaakin, eli satula, joka sopii vähän kaikkeen. Yleissatulalla voi niin hypätä kuin mennä kouluratsastustakin ja satulassa yhdistyy eri satulamallien ominaisuuksia.

Islanninhevossatula

Satula on suunniteltu islanninhevosen anatomia huomioon ottaen niin, että siinä ei esimerkiksi ole liian pitkä istuin, sillä islanninhevosilla on melko lyhyt selkä. Satula muistuttaa koulusatulaa, sillä siinä on melko pitkät ja suorat satulasiivet.

Westernsatula

On olemassa erilaisia malleja westernsatuloita, jotka sopivat eri lajeihin, kuten trailiin, pleasureen, reiningiin ja cuttingiin.

Lisäksi on olemassa erikoissatuloita kuten laukka-, monté-, naisten-, barokkiratsastus- ja vammaisratsatsussatuloita.

Tarvikkeet

Satulavöitä käytetään satulan kiinnittämiseen. Niitä löytyy eri käyttötarkoituksiin ja eri materiaaleista. Viime aikoina markkinoille on tullut paljon satulavöitä, joiden muotoilu auttaa jakamaan hevosen rintakehään kohdistuvaa painetta. Useimmissa vöissä on joustava resori, jotta vyö joustaa hevosen rintarangan laajenemisen mukana.

Jalustinhihnat valitaan mielellään satulan materiaalin mukaan, eli synteettiseen satulaan synteettiset ja nahkasatulaan nahkaiset jalustinhihnat.

Jalustimet voivat olla valmistettu ruostumattomasta teräksestä, raudasta, alumiinista, muovista tai puusta. Monet jalustimet ovat muotoiltu siten, että ne olisivat mahdollisimman turvalliset, eli riski jalan kiinnijäämiselle putoamisen yhteydessä olisi mahdollisimman pieni. Jotkin jalustimet voivat olla suunniteltuja johonkin tiettyyn lajiin, yleisimmin hyppäämiseen.

Satulahuopa ovat kankaasta tai muusta materiaalista valmistettu alusta, joka laitetaan satulan alle, lähimmäksi hevosta. Satulahuovan tärkein tarkoitus on pitää satula puhtaana hevosen hiestä ja liasta, mutta jotkin mallit jakavat myös satulan aiheuttamaa painetta. Satulahuopa on usein leikattu satulan muodon mukaan, kun taas neliöhuovat ovat neliskanttisen muotoisia ja molemmista löytyy omat malli este- ja koulusatuloihin.

Satulahuopia löytyy useimmiten kahdessa eri koossa, poni ja full. Mikäli satulasi istuin on suurempi kuin 16", tulisi sinun valita huovan kooksi full vaikka hevosesi olisi poni-kokoinen.

Islanninhevosilla käytetään usein koulusatulan mallista satulahuopaa. Westernsatulan alla pidetään westernhuopaa.

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.