Näin suitset toimivat

Suitsia - tai päitsiä - joiksi niitä myös joskus kutsutaan, löytyy useissa eri malleissa. Ne ovat suunniteltu eri lajeihin ja ovat erilaisia vaikutukseltaan. Suurin osa suitsista on tehty nahasta, mutta on olemassa myös synteettimateriaalista valmistettuja suitsia.

Suitsia on olemassa kuutta eri kokoa: minishetland, shetland, poni, cob, full ja x-full. Pienet ratsuponit (B ja C-ponit) käyttävät usein kokoa poni kun taas isommat C ja D-ponit sekä pienet hevoset voivat käyttää kokoa cob. Tietyillä poniroduilla, voi olla suhteellisen pieni pää, mutta leveä otsa. Tällöin voit valita pienemmät suitset ja ostaa niihin erilliset otsapannan isommassa koossa.

Neljä yleisintä turparemmimallia

Neljä yleisintä turparemmimallia klassisiin englantilaisiin suitsiin ovat hannover/remonttiturpahihna, englantilainen turpahihna, aachenturpahihna ja meksikolainen turpahihna.

Remonttiturpahihna

Remonttiturpahihna on saanut nimensä armeijan nuoria hevosia tarkoittaneesta nimityksestä, remontti. Tätä turpahihnaa käytetään usein etenkin nuorilla hevosilla, sillä tämä turpahihna kiristetään kuolaimen alapuolelle, eikä voi näin painaa hampaita vasten, jotka saattavat olla herkkiä esim. maitohampaiden vaihtumisen aikaan.

Tämä turpahihna on melko hevosystävällinen, eikä sitä tarvitse kiristä kireälle, jotta se estäisi hevosta aukomasta suutaan. Remonttiturpahihna sopii myös erinomaisesti aikuisille hevosille.

Englantilainen turpahihna

Englantilaisen turpahihnan oikea paikka on poskihihnojen sisäpuolella, noin kaksi cm poskiluun alapuolella. Tämä on yksinkertainen turpahihna, jota löytyy ohuempana ja leveämpänä vaihtoehtona.  Tätä turpahihnaa ei tule kiristää liian kireälle, vaan sinun tulee aina saada kaksi sormea turvan ja turpahihnan väliin.

Mikäli sinulla on nuori hevonen (alle 6-vuotias), on tärkeää, että tarkkailet hevosen suuta, ettei se saa haavaumia poskien sisäpuolelle hampaanvaihdon yhteydessä.

Aachenturpahihna

Aachenturpahihna muistuttaa englantilaista turpahihnaa, mutta siinä on ylimääräinen remmi (alaturparemmi), joka kiinnitetään kuolaimen alapuolella, ja joka estää hevosta aukomasta suutaan.

Kun kiristät tätä turparemmin, on tärkeää, että aloitat kiristämällä ylimmän turparemmin ja sitten vasta alaturparemmin, ettei alaturparemmi vedä itse turparemmiä alaspäin.

Meksikolainen turpahihna

Meksikolaisessa turpahihnassa on kaksi remmiä, jotka menevät ristiin hevosen nenäpiin päällä. Ylempi remmi tulee hieman hevosen posken päälle ja alempi juuri kuolaimen alapuolelle. Tämä turparemmi sopii hieman kuumemmille hevosille. Tämä voi sopia myös nuorille hevosille, sillä poskiin ja hampaisiin ei kohdistu samanlaista painetta kuin englantilaisessa tai aachenturpahihnassa.

Viime aikoina on myös tullut uusia malleja, jotka perustuvat johonkin näistä neljästä perusmallista, mutta joissa on hieman erilaisia yksityiskohtia.

Näin sovitat suitset

Otsapannan tulee asettua tasaisesti hevosen otsan mukaan. Se ei saa olla liian lyhyt niin, että se ”vetää” ja kiristää hevosta korvien takaa. Leukaremmin ja hevosen posken väliin tulisi mahtua kämmen, niin että leukaremmi ei häiritse hevosen hengitystä. Aachen- tai englantilainen turparemmi tulisi asettua noin kaksi sormenleveyttä poskiluun alapuolelle, jotta se ei hankaa. Liian alas sitä ei tule myöskään asettaa, sillä silloin on riskinä, että turparemmi nipistää hevosta ihon jäädessä turparemmin ja kuolaimen väliin. Sinun pitäisi saada mahtumaan kaksi sormea turparemmin alle.

Kuolaimettomat suitset

On olemassa myös kuolaimettomia suitsia, jotka muistuttavat tavallista turparemmiä, jossa on remmit ohjien kiinnittämistä varten. Nämä remmit mennevät ristiin hevosen posken ja leuan alta. Tehdessäsi ohjasotteen, tulee painetta vastakkaisen puolen remmiin, jotta voit ohjata hevosta sen väistäessä pois paineesta.

Sidepull-suitset

Sidepull-suitset ovat kuolaimettomat suitset, jotka vaikuttavat hevoseen luomalla painetta nenäpiin päälle. Sidepull-suitsilla hevosta on kuitenkin helpompi asettaa kuin Hackamorella.

Kankisuitset

Kanskisuitsia käytetään erityisesti kouluratsastuksessa. Niissä on kahdet poskihihnat, joihin kiinnitetään sekä bridong-, että kankikuolain. Turpahihnana on useimmiten englantilainen turpahihna. Näiden suitsien kanssa käytetään kaksia ohjia.

Ohjien valinta

Ohjien valinta on usein makuasia. On olemassa kokonaan nahkaisia ohjia, stoppareilla tai ilman, letitettyjä ja sileitä. On myös olemassa nahkaohjia, joissa on osassa kumia, jotta saat parhaan mahdollisen pidon. Yleisimmin käytetty ohja on kangasohjat stoppareilla. Kun valitset ohjia, kokeile eri ohjia käteesi, niin löydät juuri sinun käteesi sopivan. Mikäli hyppäät tai harrastat maastoratsastusta, on suositeltavaa käyttää ohjia, joissa on hyvä pito ja stoppareita. Mikäli taas harrastat kouluratsastusta, voi olla, että haluat mieluummin sileän nahkaohjan ja vain pienet stopparit.

Otsapanta

Otsapanta on suitsien koru. On olemassa valtava määrä erilaisia otsapantoja hyvin hillityistä aina todella koristellisiin otsapantoihin, joissa voi olla kaikkea helmistä kunnon bling-blingiin. On tärkeää varmistaa, että otsapanta on oikean kokoinen, että se ei hankaa ja aiheuta painetta hevosen korvien taakse.

Islantilainen

Islanninhevosilla käytetään usein suitsia, jotka koostuvat ainoastaan niska-, poski- ja turparemmistä. Monet jättävät pois otsapannan ja useimmista puuttuu myös leukaremmi. Turpahihnat ovat usein remonttimallia, mutta nykyään islanninhevosilla näkyy enemmän ja enemmän aachenturpahihnoja. Ohjat kiinnitetään kuolaimeen pikalukoilla.

Western

Westernsuitset ovat usein hyvin koristeellisia ja niistä puuttuu useimmiten turpahihna. Mikäli taas käytetään Sidepull-suitsia, ei kuolainta käytetä niissä lainkaan, vaan hevosta ohjataan ja pidätetään nenäpiihin ja poskiin kohdistetulla paineella.

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.