Apuohjat

Toisinaan tarvitsemme hieman apua ja silloin voi yksi jos toinenkin apuohja olla hyödyksi. Apuohjien käytössä on tärkeää pyytää apua kokeneemmalta henkilöltä.

Väärin käytettyinä voi apuohjista olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Huomioithan, että apuohjia on tarkoitus käyttää tilapäisenä apuna hevosen koulutuksessa, ei pysyvänä varusteena. Pääasiassa apuohjien tehtävänä on ohjata hevosta laskemaan niskansa ja kohottamaan selkänsä ja polkemaan paremmin takajaloilla. Kun hevonen kulkee halutussa muodossa, tulisi apuohjan vaikutuksen loppua. Tästä syystä on tärkeää, että apuohja ei ole liian lyhyt, tai että sitä ei ole kiristetty liian kireälle.

Martingaali

Irtonaisilla renkailla varustettua martingaalia käytetään estämään hevosta nostamasta päätään liian korkealle. On olemassa yksinkertaisia martingaaleja sekä rintaremmimartingaaleja, joissa rintaremmin tehtävänä on estää satulaa valumasta taaksepäin.

Kun olet sovittamassa martingaalia, kiinnität sen aluksi satulavyöhön etujalkojen väliin ja vedät molemmista renkaista niin, että ne tulevat noin lonkkakyhmyn korkeudelle. Tämä mitta voi vaihdella hevosesta toiseen. Kun istut selässä ja lyhennät ohjat, tulisi ohjista mennä suora linja hevosen suuhun. Silloin sinulla on martingaalissa oikea pituus. Muutoin sinun tulee säätää martingaali oikean mittaiseksi. On tärkeää, että ohjissasi on ohajstopparit, jotka on sijoitettu kuolaimen ja martingaalirenkaan väliin siten, että martingaalin rengas ei pääse jäämään kiinni ohjien solkiin, sillä tämä saattaa johtaa jopa hevosen kaatumiseen.

Gramaanit

Gramaanit eli gramaaniohjat kuuluvat niihin ratsastaessa käytettäviin apuohjiin, joiden käytössä tulee noudattaa varovaisuutta. Oikein käytettynä ne ohjaavat hevosta oikeaan muotoon. Ne kiinnitetään yleensä satulavyöhön hevosen etujalkojen väliin, mutta ne voidaan myös kiinnittää satulan alapuolella hevosen sivuille. Sieltä ne kulkevat kuolainrenkaiden kautta ratsastajan käteen. Gramaania käytettäessä ratsastajalla on sama ohjasote kuin kangilla ratsastaessa.

Joustochambon/kaulan pidentäjä

Joustochambonia voidaan käyttää niin ratsastuksessa, kuin juoksutuksessakin. Se on joustava ja helpompi käyttää kuin gramaaniohjat. Se voidaan kiinnittää joko satulavyöhön etujalkojen väliin tai hevosen sivuille. On tärkeää, ettei tätä apuohjaa kiristetä liian tiukalle, vaan sen vaikutuksen tulisi loppua kun hevonen kulkee oikeassa muodossa.

Thiedemannohjat

Thiedemannohjat toimivat samantyyppisesti kuin gramaanit, mutta ratsastajalla on kädessään vai yksi ohja. Ne laitetaan hevoselle samaan tapaan kuin martingaali. Kuolainten läpi kulkee kaksi remmiä, jotka kiinnittyvät pikalukoilla erikoisohjiin, jotka kuuluvat mukaan.

Gogue

Gogueta voidaan käyttää sekä ratsastuksessa että juoksutuksessa. Se vaikuttaa hevosen niskaan siten, että hevonen hakeutuu eteen-alas. Gogue kinnitetään astulavyöhön hevosen etujalkojen väliin. Sitten vedät remmit niskakappaleessa olevien renkaiden läpi, kuolainrenkaiden läpi ja kiinnität takaisin jalkojen välistä tulevaan osaan.

Chambon

Chambonia käytetään juoksutuksessa. Se vaikuttaa hevoseen samaan tapaan kuin gogue, eli aiheuttaa painetta hevosen niskaan, jotta hevonen hakeutuisi eteen-alas. Chambon kiinnitetään juoksutusvyöhön hevosen jalkojen väliin. Sitten vedät remmit niskakappaleessa olevien renkaiden läpi ja lopuksi kiinnität kuolainrenkaisiin kiinni.

Sivuohjat

Sivuohjia on olemassa useita eri malleja. Yleisimmin niitä käytetään juoksutuksessa. Alkuun sivuohjat jätetään löysemmälle/pidemmiksi ja työskentelyn edetessä, voit lyhentää niitä hieman. On tärkeää, että ne ovat yhtä pitkät.

Ruoho-ohja

Ruoho-ohja on hyvä apuväline etenkin ahneille ja tottelemattomille poneille, jotka vetävät päätä alas ja näin saavat ratsastajan pois selästään. Ohja kiinnitetään satulaan, josta se menee erillisen, suitsiin kiinnitettävän, niskakappaleen renkaiden läpi ja sitten kiinnitetään kuolainrenkaisiin.  

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.