• 90 päivää avointa ostoa jäsenille
  • Lähetetään 1-2 työpäivän kuluessa
  • Turvallista kauppaa
  • Pienin toimitettava tilaus on 20 €

Suosikkini

Lataa lisää tuotteita

Rehu ja vesi

Hevonen on laiduntava eläin ja se syö luonnossa 16-18 tuntia vuorokaudessa. Jos hevonen ei saa laiduntaa vuorokauden ympäri, on hevosta ruokittava.


On olemassa erilaisia rehuja, joilla hevosta voi ruokkia; karkearehu, väkirehu, kivennäiset ja vitamiinit. Hevosen ruokintakerrat on jaettava niin tasasisesti vuorokauden aikana, kuin mahdollista. Ruokintakertoja on oltava vähintään 3, mutta mieluiten enemmän.


Muista, että mikäli olet epävarma tai tarvitset apua analyysiarvojen ymmärtämisessä, on aina paras olla yhteydessä ruokinta-asiantuntijaan.

Karkearehu

Karkearehu on hevosen tärkein rehu ja sitä hevoselle syötetään eniten.
Heinä, esikuivattu säilöheinä ja säilörehu ovat tavallisimmat karkearehut, joita hevoselle syötetään. Heinän tulisi olla vihreää, lehtevää, tuoksua hyvälle ja olla pölytöntä. Kun arvioit, kuinka paljon karkearehua hevonen tarvitsee, on tavallinen arvio noin 1,2 kg heinää/100 kg hevonen vuorokaudessa. Jotta voisit arvioida hevosesi painon helposti, on olemassa hevosen painomittanauhoja, jolla mittaat hevosen ympärysmitat satulavyön kohdalta. Mittanauhasta voit lukea hevosen painon.


Jotta tiedät varmasti, että hevonen saa kaiken tarvitsemansa rehuistaan, on heinä hyvä analysoida ja analyysin tuloksen perusteella laskea hevosen ruokintatarve. Hyvä karkearehu saattaa riittää hevoselle ainoaksi rehuksi, jos kyseessä ei ole nuori hevonen, tiine tai imettävä tamma, tai kovassa valmennuksessa oleva hevonen. Jos karkearehu sisältää liian vähän jotakin, puutteet on korjattava väkirehuilla. On olemassa paljon erilaisia väkirehuja, joissa on eri sisältö, ja jotka vaikuttavat eri lailla.


On hyvä muistaa että säilöpaalilla tai esikuivatulla säilöpaalilla on rajallinen säilyvyysaika. Säilyvyys riippuu lämpötilasta, kuiva-ainepitoisuudesta ja paalin koosta.

Väkirehu

Väkirehu on täydennysrehu ja väkirehun valinta on riippuvainen karkearehun analyysituloksesta sekä hevosesta ja sen käytöstä. Onko hevonen vireä vai laiska, onko se hyvä vai huono rehunkäyttäjä, kuinka paljon sitä valmennetaan, onko kyseessä nuori ja kasvava hevonen, onko tamma tiine vai imettääkö se? Moni asia vaikuttaa valintaan!


Esimerkkejä väkirehusta ovat: kaura, ohra, vehnänlese ja monet valmisrehut, joista osa on pelletöidyssä muodossa ja nk. myslit.


Melassileike on sokerin valmistuksen sivutuote ja sitä voi antaa hevoselle tukemaan suoliston toimintaa, antamaan energiaa ja parantamaan karvapeitteen kuntoa. Melassileike sisältää paljon sokeria. Melassileike tulee turvottaa hyvin, sillä muuten riskinä on suolitukos tai ähky.


Porkkanat sisältävät paljon karoteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Porkkanoita voi antaa kuivattuna tai tuoreina. Mikäli annat hevosellesi kuivattua porkkanaa, turvota niitä ensin vedessä ennen tarjoilemista.

Kivennäiset, vitamiinit ja suolat

Käyttämällä rehuanalyysiä tiedät kuinka paljon kivennäisiä ja vitamiineja sinun on täydennettävä ruokavalioon, jotta se täyttyisi. Suolaa hevonen tarvitsee jatkuvasti. Määrä vaihtelee rasituksen ja ulkolämpötilan mukaan. Tästä syystä hevosella on hyvä olla suolakivi.

Vesi

Hevosella täytyy olla vettä vapaasti saatavilla. Hevonen voi juoda jopa 50 litraa vuorokaudessa. Jos hevosesi vesikupista, on hyvä tarkistaa että siinä on riittävä virtaus. Virtauksen tulee olla väintään 6 litraa/minuutti. Jos kuppi täyttyy liian hitaasti, hevonen ei ehkä jaksa odottaa kupin täyttymistä ja juo täten vähemmän kuin sen pitäisi. Yleisesti hevonen juo paremmin juomaämpäristä kuin vesikupista, mutta ämpäreiden täyttäminen teettää enemmän työtä. Jos hevosella ei ole vettä vapaasti saatavilla, riski sairastua ummetusähkyyn on suurempi.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.