Turvavarusteet

Hevoset ovat upeita eläimiä, siitä olemme kaikki samaa mieltä! On kuitenkin pidettävä mielessään, että kokeneemmallekin ratsastajalle voi sattua onnettomuus, ja niihin on varauduttava. Pyysimme omia asiantuntijoitamme antamaan parhaat ratsastukseen liittyvät turvallisuusvinkkinsä.

Mitä turvavarusteita ratsastajan tulee käyttää?

– Kypärä on itsestäänselvyys! Lisäksi jalassa on oltava hyvät kengät, joissa on korko, jotta jalkasi ei luiskahda jalustimen läpi. Käsineillä saa paremman otteen, ja ne suojaavat käsiä, jos hevonen riistäytyy irti tai vetää ohjat kädestäsi. Mielestämme myös turvaliivi on itsestäänselvyys, vaikka et esimerkiksi ratsastaisi maastossa tai hyppäisi esteitä.

Mitä on otettava huomioon ratsastuskypärää valittaessa?

Kypärässä on oltava hyväksymismerkintä, esimerkiksi EN1384, PAS 015, Snell tai VG1.01040. Hööks myy ainoastaan hyväksyttyjä kypäriä. Ulkonäkö on makuasia, mutta istuvuus on erittäin tärkeää. Kypärän on pysyttävä paikallaan päässä, se ei saa heilua, kun liikutat päätäsi. Kypärässä ei saa olla kasvun varaa. Älä osta liian isoa kypärää siksi, että sen alle mahtuisi talvella myssy. On parempi käyttää kahta kokoa tai hankkia kypärä, jota voi säätää. Kypärä ei saa puristaa, mutta sen pitää istua hyvin päähän. Jos kypärä on saanut kovan iskun, kuluttajavirasto suosittelee sen vaihtamista uuteen. Siksi ei kannata myöskään ostaa käytettyä kypärää, koska et voi tietää sen aiemmista vaiheista. Kypärä tulisi vaihtaa uuteen 3–5 vuoden välein. 

Mitä on otettava huomioon turvaliiviä valittaessa?

– Turvaliivi suojaa selkää ja rintakehää putoamisissa, potkuilta ja puristusonnettomuuksissa. Turvaliivin iskua vaimentava materiaali jakaa painetta vartalolla niin, että vaurio minimoidaan. Turvaliivin merkintä kertoo, onko se testattu ratsastukseen sopivaksi. Vaatimukset täyttävissä liiveissä on CE-merkintä sekä EN 13158-merkintä. Liiviä on käytettävä mahdollisimman lähellä vartaloa, ja sen alla kannattaa pitää vain ohutta paitaa. Liiviä ei pueta takin päälle. Valitse liivi, joka tuntuu mahdollisimman mukavalta eikä estä liikkeitäsi ja peittää tärkeät alueet: rintalastan ja solisluut. Etuosan on ulotuttava kaksi kolme senttimetriä alimman kylkiluun alapuolelle ja takaosan tulee alkaa niskan alaosasta ja ulottua muutaman senttimetrin päähän häntänikamasta. Huonosti istuva liivi ei suojaa, joten sovita liivi huolellisesti. Jos et voi käyttää liiviä ratsastaessasi, suosittelemme käyttämään hyväksyttyä selkäpanssaria. Niitä ei ole merkitty ratsastukseen hyväksytyiksi, mutta voit etsiä merkintää, jota käytetään moottoripyöräilyssä: EN 1621-2-2014.

Mitä tulisi erityisesti ottaa huomioon heijastimia käytettäessä?

– Ensinnäkin on tärkeää, että sinä ja hevonen näytte hyvin, kun ratsastat maastossa. Se on halpa henkivakuutus. Heijastimet ovat tehokkaimmat, kun kiinnität ne hevosen liikkuviin osiin, esimerkiksi jalkoihin. Sinun pitää näkyä joka suunnasta lähestyttäessä: takaa, edestä ja sivuilta. Käytä hevosella mielellään jalkaheijastimia sekä heijastavaa lointa ja rintaremmiä ja itselläsi heijastinliiviä ja otsalamppua. Kun heijastimet ovat neonvärisellä pohjalle, esimerkiksi neonkeltaisessa tai neonpunaisessa materiaalissa, näyt hyvin myös huonon näkyvyyden olosuhteissa, kuten hämärässä tai sateessa. Heijastimien käyttöaika on rajallinen, ja hevosympäristössä heijastinmateriaali kuluu erityisen helposti. Tarkista heijastimet säännöllisesti ja vaihda ne tarvittaessa uusiin. Hööksin myymissä heijastintuotteissa käytetään 3M-heijastinmateriaalia, joka on tunnetusti laadukas ja kestää useita pesuja.  

Mitä muita turvavarusteita voi käyttää?

– Voisin mainita turvajalustimet, jotka joustavat ja ehkäisevät jalustimeen tarttumiseen ja hevosen perässä raahautumisen, jos putoat hevosen selästä.   

Onko lopuksi vinkkejä hevosen turvalliseen käsittelyyn?

Yritä oppia tuntemaan hevoset, niiden reagointitavat ja reagoinnin taustalla olevat syyt mahdollisimman hyvin. Silloin voit monesti välttää onnettomuudet. Juttele hevoselle, jotta se huomaa lähestymisesi, ennen kuin menet sen luo. Pidä tallin käytävät ja pilttuu vapaina työkaluista ja tavaroista ja varmista, ettei hevonen voi jäädä kiinni mihinkään, kun viet sen ulos ovesta. Pidä turvaetäisyys muihin hevosiin, kun ratsastat tai talutat hevosta – vähintään hevosen mitta – ja ilmoita aina ennen lähtöä, minne aiot ratsastaa ja milloin suurin piirtein tulet takaisin. Onnettomuus voi sattua, vaikka sinulla ja hevoselle olisi kaikki mahdolliset turvavarusteet. Ole aina varovainen, kaikissa tilanteissa! Vaikka olet varovainen ja hallitset hevosesi, onnettomuuden voi aiheuttaa joku tai jokin muu. Asianmukaiset turvavarusteet voivat kuitenkin auttaa ehkäisemään tai lieventämään onnettomuutta.

Onnea matkaan!

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.