Varusteiden sovittaminen

anpassa_utrustningen


On tärkeää, että varusteet ovat sopivia sekä sinulle että hevosellesi. Varusteiden istuvuus vaikuttaa sekä hevosen terveyteen että turvallisuuteen. Satulan oikea koko riippuu sekä ratsastajan koosta että hevosen selän muodosta.

Väärin istuva satula voi johtaa selkävaivoihin ja jopa ontumiseen. Satulan koko mitataan tuumissa. Ponisatulat ovat yleisimmin kooltaan 14-16", ratsuhevosilla yleisimmin käytetty satulakoko on 17-17,5", mutta satuloita löytyy aina 18,5" asti.

Satulan rungonleveys ja rungon muoto vaikuttavat siihen, kuinka satula istuu hevosen selkään. Rungonleveydet ilmoitetaan yleensä merkinnöillä kapea, mediun, leveä, x-leveä jne. Nykyään löytyy myös paljon satuloita, joissa rungonleveyttä voi säätää, kuten esim. Gen-Tec. Monissa satuloissa on myös vaihdettava etukaari.

Sovittaessa oikean kokoinen satula istuu suorassa hevosen selkää vasten, sen ei tule kallistua eteen- tai taaksepäin. Satulan ja hevosen selkärangan väliin tulee jäädä ilmarako, jotta selkäranka ei kuormitu. Ainoastaan hevosen selkälihaksien tulee kantaa satulan ja ratsastajan paino.

Mikäli olet ostamassa uutta satulaa, aloita koeistumalla erilaisissa satuloissa. Kun olet löytänyt joitakin malleja, joista pidät pidät, pyydä apua Hööksin kokeneelta henkilökunnalta löytääksesi hevosellesi ja itsellesi sopivan koon. Hyvän satulan löytäminen on investointi joka todella kannattaa – niin hevosesi terveyden kuin oman kukkarosikin puolesta.

Suitsien tulee myös sopia hevosesi päähän. Mikäli hevosellasi on leveä otsa, saattaa suitsien mukana tuleva otsapanta olla liian lyhyt - tällöin voit saada sopivat suitset ostamalla pidemmän otsapannan. Sama toimii myös turpahihnan kanssa. Sovita suitset niin, että säädät ne oikean kokoisiksi hevosen päähän. Turparemmin tarkoituksena on osittain edesauttaa kuolaimen tasaisesti asettumista hevosen suussa ja estää hevosen suun aukomista, mutta sitä ei saa kiristää liian tiukalle, sillä silloin turparemmi voi epäsuorasti vaikuttaa haavojen syntyyn poskien sisäpuolella. Mikäli hevosesi aukoo suuta tai laittaa kielen kuolaimen yläpuolelle, älä kiristä turparemmia lisää, vaan yritä sen sijaan ottaa selvää mistä tämä johtuu ja yritä selvittää onko perusratsastuksessa jotakin ongelmaa.

Kuolaimen oikean koon valinta on myös tärkeää. Ennen kuolaimet olivat pääsääntöisesti pidempiä, mutta nykyään on huomattu liian pitkän kuolaimen aiheuttavan haavoja hevosen suuhun. Kun kuolain on oikean kokoinen ja täysin suorana hevosen suussa, tulee kuolainrenkaiden kolojen olla aivan suupielien vieressä. Hevosella ei luonnostaan ole kuolaimia suussa ja tästä syystä liian paksujen kuolainten käyttämistä on vältettävä. Hevosen tulee pystyä sulkemaan suunsa ilman, että kuolain ottaa vastaan. Kun hevosella on kuolain suussa, nosta hieman huulta ja varmista, että kuolaimelle jäävä tarvittava tila hammaskolossa.

Loimen koko ilmoitetaan senttimetreissä ja koko vastaa hevosen selän mittaa. Selvittääksesi hevosesi loimikoon, mittaat hevosen selän pituuden sään päältä hännän juureen. Isojen ratsuhevosten loimikoko on yleensä 145-155cm. Loimet voivat olla hieman eri tavoin leikattuja lapojen kohdalta. Mikäli olet epävarma siitä, mikä loimi sopisi esimerkiksi kapealapaiselle hevoselle, kysy myymälähenkilökunnalta tai asiakaspalvelusta lisää eri loimimalleista.

Spara

Yksikään tuote ei vastaa valittuja suodattimia.